Baby heeft last van babykwaaltjes

Niet alleen zwangere vrouwen kampen met kwaaltjes, ook je pasgeboren baby kan last krijgen van typische babykwaaltjes. Allemaal geen ramp en vrijwel altijd onschuldig, maar het is toch fijn als je weet wat het is en wat je eraan kan doen. Wij hebben de 11 meest voorkomende kwaaltjes op een rij gezet.

1. Darmkrampjes

Darmkrampjes is één van de meest vervelende babykwaaltjes en helaas ook één van de meest voorkomende. Omdat de darmen zich nog ontwikkelen, hebben ze soms moeite met het verwerken van (nieuwe) voeding. Vooral als er door gulzig drinken veel lucht meekomt, kan dit krampjes veroorzaken.

Vaak treden krampjes op na een voeding. Hierdoor kan je kindje flink overstuur raken. Het kan helpen om zijn buikje met warme handen te masseren. Ook zijn er bij de drogist middeltjes te krijgen die eventueel kunnen helpen.

2. Luieruitslag

Luieruitslag is een kwaaltje dat er heel naar uit kan zien, maar gelukkig redelijk onschuldig is. Het wordt veroorzaakt door irritatie van het tere billenhuidje door vocht en ontlasting. Je kindje kan er flink last van hebben, vooral tijdens het verschonen.

3. Verkoudheid

Elke baby wordt wel een aantal keer verkouden. Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Je kleine is hier erg vatbaar voor, omdat zijn immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen is.

Doordat zijn neus, keel en luchtwegen nog erg nauw zijn, hoopt het snot zich gemakkelijk op. Zo’n verkoudheid kan best zielig zijn, maar er zit ook een positief punt aan. Met elk virusje dat hij overwint, wordt hij weer sterker.

4. Baby acné

Dit had je misschien de komende vijftien jaar nog niet verwacht, maar je kleine baby kan al last krijgen van kleine pukkeltjes die eruit zien als jeugdpuistjes. Jouw hormonen bevinden zich nog in zijn bloed en zijn de oorzaak van baby acné. Je kindje merkt er gelukkig niet veel van en de puistjes verdwijnen binnen enkele weken vanzelf.

Een wangetje van een baby met baby acne

5. Berg

Een andere onschuldige huidaandoening, die je vooral op de hoofdhuid van je kindje ziet, is berg. Hierbij ontstaan er vettige gele korstjes en schilfers op de hoofdhuid. Het ziet er wat ontsierend uit, maar kan geen kwaad en gaat altijd vanzelf weer over. Je kan de huid van je kleine een handje helpen door de korstjes los te weken en voorzichtig uit het haar te kammen.

6. Verstopping

Als je baby last heeft van verstopping, gaat het poepen moeilijk of doet dit pijn. Bij veranderingen in de voeding moeten de darmen van je kindje weer erg wennen. Hierdoor kan harde ontlasting en daarmee verstopping ontstaan.

Probeer dus niet te vaak en niet te grote veranderingen aan te brengen in zijn voeding. Vooral bij flesvoeding komt deze kwaal nogal eens voor. Controleer dan of de verhouding poeder/vocht wel goed is. Het zou kunnen dat je te weinig vocht toevoegt. Te weinig vocht zorgt voor harde ontlasting.

7. Diarree

Het andere uiterste van verstopping, maar minstens net zo vervelend. Als je baby meerdere poepluiers met dunne waterige ontlasting op één dag heeft, is er sprake van diarree. Meestal komt dit door een buikgriepje. Diarree hoeft niet alarmerend te zijn.

Wel is het belangrijk erop te letten dat je kindje niet uitdroogt. Hou in de gaten dat hij voldoende drinkt en nog meerdere plasluiers op een dag heeft. Heeft hij ook koorts, spuugt hij, drinkt hij te weinig of houdt de diarree langer dan 2 dagen aan, ga dan even langs de huisarts.

8. Spruw

Een witte tong bij je baby. Je vraagt je af of het melk is, maar je merkt dat je het niet weg kan vegen. Ook is je kindje wat prikkelbaarder en drinkt hij minder goed. Grote kans dat hij last heeft van spruw, een gistinfectie van het mondslijmvlies. Jeuk en pijn kunnen hem plagen. Het is gelukkig een gemakkelijk op te lossen babykwaaltje.

Tong van een baby met wit beslag door spruw

9. Spugen en reflux

Als nieuwbakken mama ben je trots en blij als je baby de hele fles naar binnen heeft gewerkt. Spuugt hij vervolgens de helft weer uit, dan ben je een heel stuk minder blij. Veel baby’s spugen wat van de voeding weer uit. Dit kan komen door te gulzig drinken. Er komt dan veel lucht mee. Neem wat langer de tijd voor de voeding, las tussenpozen in of gebruik een speen met een kleiner gaatje.

Het terugvloeien van grotere hoeveelheden voeding en maagzuur vanuit de maag noem je reflux. Dit gebeurt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Sommige baby’s hebben daar meer last van dan anderen.

Je kan de voeding wat indikken met johannesbroodpitmeel. Blijft je kindje veel en vaak spugen, neem dan contact op met je huisarts. Bij de drogist zijn babyneusdruppels te koop die verlichting kunnen geven.

10. RS-virus

Bij volwassenen en kinderen geeft het zeer besmettelijke RS-virus een normale verkoudheid. Bij jonge zuigelingen begint het ook als verkoudheid, maar breidt het zich vaak uit naar de lagere luchtwegen, de bronchiën. Je baby krijgt dan last van hoestbuien, loopt rood aan en kan een piepende ademhaling krijgen.

Soms kan het zo erg zijn dat je kindje tijdens de hoestbuien in ademnood komt. Het drinken gaat dan een stuk moeilijker. In zo’n geval moet er altijd een arts naar hem kijken. Het virus gaat vanzelf weer over, maar het kan nodig zijn dat je baby ondersteuning door middel van zuurstof nodig heeft.

11. Koorts

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur van je kindje boven de 38˚C is. Koorts op zich kan geen kwaad. Het betekent dat het lichaam iets aan het bestrijden is. Veelal is dit een onschuldig virusje. Zorg dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt en zorg ervoor dat hij zijn warmte kwijt kan.

Is je kindje jonger dan 3 maanden, laat dan altijd een dokter naar hem kijken. Ook als de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt of als er andere verontrustende verschijnselen zijn, kan je het beste naar de huisarts gaan. Voorbeelden van dit soort verschijnselen zijn sufheid, benauwdheid, veel minder drinken dan normaal of als hij snel steeds zieker wordt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app