Emmelie

Emmelie is afgeleid van Emily

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Emmelie
  • Geboortekaartjes met de naam Emmelie
  • Geboortekaartjes met de naam Emmelie
  • Geboortekaartjes met de naam Emmelie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Emmelie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Emmelie

80%
22%
28%
23%
6%
12%

Welke kenmerken vind je bij Emmelie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Emmelie

Emmelie is afgeleid van Emily. Emily is afgeleid van de jongensnaam Emile, die op zijn beurt weer afstamt van de Latijnse familienaam Aemilius. Deze naam wordt in verband gebracht met het Griekse woord ‘(h)aimulos’, dat ‘zacht, vriendelijk’ betekent., dat ook weer van Aemillius komt.

Ook het Latijnse ‘aemulus’ zou de bron voor deze naam kunnen zijn. Dit betekent ‘wedijverend mededinger, navolger’.

De meisjesnaam kan ook van Amalia afstammen. Amalia is een verkorting van namen die met ‘amal’ beginnen. ‘Amal’ betekent ‘inspanning (in de strijd)’.

De naam verspreidde zich onder andere door de verering van de derde-eeuwse martelaar Aemilius over Europa.

Aantallen en varianten Emmelie

Emmelie is afgeleid van Emily. De meisjesnaam Emily komt ongeveer 5.700 keer in Nederland voor. Voor de jaren negentig werd deze variant van de naam vrijwel niet gebruikt. Emily werd in 1995 voor het eerst erg populair, maar in de jaren daarna nam het gebruik van de naam weer af. Sinds 2012 is de naam weer aan een opmars bezig.

Internationaal is de naam Emily een stuk geliefder. Zo staat de naam in Australië, Ierland, Schotland en Canada in de top 10 van populaire meisjesnamen en heeft in verschillende landen op nummer één gestaan.

De schrijfwijze met -ie, Emilie, wordt in Nederland al langer gebruikt. Ongeveer 4.000 vrouwen en meisjes hebben deze naam. Het wordt ook wel geschreven als Emmelie. Deze variant is een stuk minder geliefd. Zo’n 530 meisjes en vrouwen dragen deze naam.

Emily is afgeleid van Emile. Bijna 8.500 mannen heten Emile. Vooral tussen 1950 en 1980 was de naam populair, maar hij werd altijd al vrij veel gebruikt en is ook nu nog steeds in gebruik.

Na 1970 kwam Emiel in gebruik. Deze naam heeft inmiddels zo’n 7.000 naamdragers. Een andere, minder populaire variant is Emil. Als jongensnaam worden Emilio en Emilius wel gebruikt. Vrouwelijke varianten zijn Emilia en Emelie.

Wetenswaardigheden Emmelie

Emily Brönte

Emmelie is afgeleid van Emily. Emily Brönte (1818-1848) was een Britse schrijfster. Zij schreef de roman Wuthering Heights in 1847. Dit boek, in het Nederlands vertaald als Woeste hoogten, is een van de klassiekers uit de Engelse literatuur. Het verhaal gaat over twee families, waarin de hoofdpersoon Heathcliff uit haat zoveel verwoesting teweegbrengt, dat dit doorwerkt in de volgende generaties.

Emily Dickinson

Een andere literaire Emily is de Amerikaanse dichtster Emily Dickinson (1830-1886). Haar werk behoort tot de meest geliefde poëzie uit de Amerikaanse literatuur. Emily’s gedicht Yesterday is History is een van de muurgedichten die het straatbeeld van Den Haag verrijken.

Emily Blunt

Emily Blunt is een Britse actrice. Ze is bekend door films als The Devil Wears Prada, The Girl on the Train en A Quiet Place. Emily won verschillende awards voor haar acteerwerk.

Bekijk ook deze namen

Elena, Jasmijn, Isabella, Mia, Norah, Sarah, Lize, Sofie, Lauren, Linde