Blog
1 jaar mama van mijn prinsesje

Volgende week is mijn meisje jarig. 1 jaar oud wordt ze dan. Ik kan niet geloven dat er dan al een heel jaar voorbij is en een leven zonder haar kan ik me helemaal niet meer voorstellen.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik dacht dat ik niet meer van iemand kon houden dan van mijn partner. Totdat ons poppetje in mijn armen werd gelegd… Voor mij is zij het meest kostbare op deze wereld en ik ben stapelgek op haar. In dit blog een terugblik op mijn eerste jaar als mama.

1 maand oud

Na de spanning van 9 maanden wachten en een lange bevalling was ze er dan eindelijk: het mooiste meisje dat ik ooit had gezien! Ik weet zelfs nog precies wat de eerste woorden waren die ik tegen haar zei: “Hoi lieverd, ik ben jou mama en ik hou van jou.”

Na 3 dagen ziekenhuis mochten we naar huis. Toen begon het ouderschap voor mij en haar papa pas echt. Van borstvoeding geven tot het verschonen van haar mini-luiertje, alles was nieuw en leuk. Zelfs de nachtvoedingen deed ik de eerste periode met plezier. Ik genoot met volle teugen van alle kleine, lieve momentjes.

2 maanden oud

Papa was weer aan het werk gegaan na zijn vaderschapsverlof en de echte drukte met kraamvisite was over. Een beetje eng vond ik het de eerste dagen alleen met haar wel, want helaas is er geen cursus om je voor te bereiden op het ouderschap. Het is iets wat je gaandeweg leert. Gelukkig hadden we snel ons dagelijks ritme weer te pakken en op de gebroken, zware nachten na, liep alles van een leien dakje.

3 maanden oud

Bij mij begon de vermoeidheid nu echt toe te slaan en daardoor was ik vaak geïrriteerd en chagrijnig tegen mijn verloofde. We hebben in die periode ook flink wat onzinnige, kleine ruzies gehad. Omdat hij fulltime werkte wilde ik hem ’s avonds niet storen met huishoudelijke taken, maar die kostte mij wel veel energie, waardoor ik vaak helemaal leeg was.

Ons meisje begon in de derde maand langzaam de wereld om haar heen te ontdekken. Vooral muziek luisteren samen was erg leuk. Dat is het nu nog steeds.

4 maanden oud

Ons meisje begon langzaam met rollen van haar buik naar rug. Ik vond het dan ook heerlijk om nu echt samen te ‘spelen’ met de knuffels en versjes voor haar te zeggen.

Ze had nu ook een loopkarretje gekregen en het duurde niet lang voordat ze met met haar teentje op de grond kwam en zich centimeter voor centimeter door de kamer probeerde te verplaatsen. Zo trots op haar was ik tijdens zulke momentjes.

Ook was het haar allereerste kerst. Kerst is nog nooit zo speciaal voor mij geweest als dit jaar. Ik heb dan ook een traantje van geluk gelaten toen zij met haar papa haar kado’s op kerstochtend open aan het scheuren was. Zo lief!

5 maanden oud

Deze maand kon ons meisje opeens zelf van rug naar buik en andersom draaien. Wat waren wij trots op haar. Iedere keer als ze het deed zat ik te juichen alsof er een doelpunt werd gescoord.

Ook begonnen we deze maand met vaste voeding. Haar eerste fruithapje, eerste baby-koek en aan het eind van de maand zelfs het eerste stukje brood. Het ging allemaal super en gelukkig bleek ze net zo’n goede eter als haar vader te zijn.

6 maanden oud

De vaste voeding ging zo vreselijk goed dat ik eindelijk langzaam kon beginnen met het afbouwen van de borstvoeding. Daar was ik zo blij mee! Ik wilde graag mijn lichaam weer terug na de zwangerschap en 6 maanden voeden. Ik voelde mij dan ook vaak een lopend buffet.

In het begin was borstvoeding geven erg pijnlijk voor mij en ik heb dan ook vaak met tranen gezeten omdat het zo’n zeer deed. Gelukkig heb ik het niet opgegeven, want na een tijdje ging het super en onze meid deed het er super goed op.

Ook een verassing deze maand: ik bleek opnieuw zwanger te zijn! Dat hadden we niet verwacht!!

7 maanden oud

Ons meisje kon deze maand zelf zitten en dat opende een nieuwe deuren qua ontdekken en spelen. Nu ze zelf meer kon en dus zichzelf soms wel al een half uurtje kon vermaken, was er eindelijk wat tijd voor mij en mijn partner om rustig met elkaar te praten, terwijl zij lekker speelde op de speelmat.

Dat hadden wij echt even nodig, want je bent zo bezig met je kleine en de dagelijkse drukte, dat je relatie vaak op de laatste plaats komt. Maar ik moet wel zeggen dat ik meer genoot van alle kleine momentjes samen dan ooit daarvoor. Je waardeert ze gewoon meer.

8 maanden oud

Door mijn nieuwe zwangerschap kon ik de nachtvoedingen die ik nog steeds moest geven niet meer aan. Overdag was ze al helemaal over op vaste voeding en zelfs al aan de koemelk. Het duurde een week voor ik haar van de nachtvoedingen af had. Dat was best een zware week voor zowel haar als mijzelf, maar met als resultaat dat ze eindelijk wel de nachten doorsliep! Dat was voor mij als mama wel even een overwinningsmomentje.

9 maanden oud

Oh, oh, het eerste tandje kwam eraan. Ik kon hem al een tijdje voelen, maar eindelijk was er een klein wit streepje in haar onderkaak te zien en wat blijkt achteraf: het waren er zelfs twee tegelijk!

Erg humeurig was ons meisje deze periode en erg hangerig aan mij en dat gaf mij vaak het gevoel dat ik niet bepaalde wat er ging gebeuren maar zij. Daar was ik minder blij mee. Gelukkig duurde het niet al te lang en was zij gauw weer een happy kind.

Wat ook erg leuk was, was dat ze nu al met behulp van de tafel zelf kon staan. ’s Morgens in haar bedje stond ze dan ook al aan het voeteneind te roepen als ze eruit wilde. Super schattig, elke keer weer.

10 maanden oud

Deze maand kon mevrouw kruipen. En gelijk supersnel. Ik vond het prachtig als ze als een dolle naar haar papa kroop als ze hem zag. Zo blij dat hij daar was, want door zijn werk zag zij hem alleen maar kort ’s avonds.

Ons popje was nu zo snel met kruipen dat het tijd werd om de woordjes “nee” en “afblijven” te gaan leren. Alles, maar dan ook alles, moest gepakt en vooral ondergekwijld worden. Helaas voor haar is de controller van de Xbox geen bijtring en moest ze daarvan afblijven. Het leek wel of ze een obsessie ermee had. Achteraf wel grappig, want misschien wordt ze wel net zo’n gamer als haar papa.

Tot mijn grote verrassing was daar ook deze maand haar eerste woordje: “mamam”.

11 maanden oud

7 maanden zwanger was ik toen en een aardige ballon had ik al. Ons meisje heeft toen voor het eerst haar broertje of zusje voelen schoppen in mijn buik. Gek vond ze het, maar ik stond er versteld van hoe lief ze eigenlijk tegen de buik deed.

Als je haar vroeg “waar is baby?” dan trok ze ook het liefst meteen mijn shirt omhoog en sloeg ze zachtjes op mijn buik. Ze wordt vast een super lieve grote zus.

1 jaar oud!

Langzaam zijn daar de eerste stapjes los. Het zal niet lang meer duren denk ik voordat ze echt loopt. Ook begrijpt ze nu echt woorden zoals: “handjes klappen” en “zwaaien”. Ons dochter wordt tweetalig opgevoed, dus zowel in het Nederlands als Engels komen er nu wat herkenbare woordjes uit. Zoals eergisteren het woord “dak” dat “duck” moet voorstellen.

Trots ben ik op haar en vooral op het lieve kind dat ze eigenlijk is. Een beetje verwend weliswaar, maar ach, ze is ook ons prinsesje.

Ik kan dan ook niet geloven dat er al bijna een jaar voorbij is. Mama worden is het meest fantastische dat mij ooit is overkomen. Het geeft mijn leven zoveel meer betekenis.

En volgende maand mag ik opnieuw bevallen. Gezegend voel ik mij met mijn gezinnetje.