Blog

Marjoleine Klapwijk beantwoordt op 24Baby.nl vragen over voeding en afvallen rond zwangerschap. Af en toe krijgt zij ook (pittige) vragen die breder zijn dan dit onderwerp. Vandaag reageert zij op een mail van Irene die met behoorlijk wat vragen zit over zwanger worden, terwijl zij onder andere een eetstoornis heeft.

De vraag die Marjoleine ontving van Irene was:

Hallo Marjoleine,

Ik ben Irene, een jonge meid van 19 jaar. Ik zit al een tijdje met behoorlijk wat vragen over zwanger worden en niemand die mij daar echt bij kan helpen. Om te beginnen heb ik een eetstoornis waar ik hard mijn best voor doe om daar bovenop te komen. Ik ben dus te mager en mijn BMI is 16,2.

Daarnaast heb ik endometriose waardoor het voor mij de komende jaar/jaren niet mogelijk is om te gaan studeren/werken. Mijn vriend en ik willen allebei heel graag kinderen, maar we vinden onszelf nog best jong.

Mijn vriend is 22 en heeft wel een baan. Helaas is mijn toekomst onzeker, dus ik overweeg of ik misschien niet beter eerst een kindje kan nemen, kijken hoe het de jaren erna gaat en dan eventueel een thuisstudie te doen. Ik wil graag studeren en ik vind het moeilijk om te beslissen dat ik dat nu voorlopig niet kan.

Maar, ik zit nog met mijn eetprobleem. Ik heb PCO en word al bijna anderhalf jaar niet meer ongesteld sinds ik de pil niet meer slik. Ik ben heel erg bang dat mijn eetprobleem mijn vruchtbaarheid heeft aangetast. Wat denkt u? Hopelijk kunt u mij helpen.

Met vriendelijke groet,
Irene

Reactie Marjoleine:

Hallo Irene,

Ondergewicht, dat wil zeggen een BMI onder de 18,5, kan inderdaad een verminderde vruchtbaarheid als gevolg hebben. Jouw BMI is met 16,2 wel heel erg laag. Doordat jouw vetgehalte hoogstwaarschijnlijk ook heel laag is, is je hormoonhuishouding vermoedelijk verstoord en blijft je menstruatie uit. Het feit dat je PCO en endometriose hebt kan daarbij ook nog een rol spelen. In feite kan jouw lichaam op dit moment een zwangerschap helemaal niet aan.

Daarnaast denk ik dat er in je leven zoveel niet op orde is, dat een zwangerschap nu niet verstandig zou zijn. Je schrijft zelf al dat jullie jezelf daarvoor ook eigenlijk te jong vinden.

Ik hoop voor jou dat je eerst je eetstoornis te boven komt. Dat is inderdaad hard werken en daar heb je al je energie voor nodig. Ik raad je aan om daar hulp bij te zoeken, als je dat niet al gedaan hebt. Je kinderwens kan je wel helpen om anders over je gewicht te gaan denken: als je in gewicht aankomt is er een goede kans dat je cyclus zich weer herstelt, en een zwangerschap in de toekomst weer mogelijk zal zijn!

Op jouw leeftijd de diagnose PCO en endometriose krijgen, met daarbij de mogelijke consequenties voor je vruchtbaarheid, dat is een harde dobber. De verwerking van die boodschap heeft aandacht nodig. Bespreek met je huisarts of je gynaecoloog of je daarin begeleid kunt worden.

Helaas kan ik je daar via de mail niet mee helpen. Ik gun het je van harte dat er de komende tijd iemand is waar je je bij verhaal kwijt kunt, en die met je mee kan kijken naar de obstakels en de mogelijkheden die er voor je zijn. In ieder geval is een kind ‘nemen’ op dit moment niet de oplossing voor jullie!

Hartelijke groet,
Marjoleine