Blog
Baby met friese jongensnamen

Op 20 september 2014 heeft Emma Watson (bekend van de Harry Potter-films en The Perks of Being A Wallflower) in haar rol als ambassadrice van UN Women een toespraak gegeven waarin ze oproept tot gendergelijkheid. Mannen en vrouwen moeten volgens haar gelijke rechten hebben. Met welke normen en waarden voeden we onze kinderen op?

Feminisme

In de praktijk is er nog veel discriminatie naar vrouwen, ook in Nederland. Oorspronkelijk waren vrouwenrechten iets waar eigenlijk alleen vrouwen zich mee bezig hielden, maar in recente jaren zien we dat meer mannen zich inzetten voor gelijke rechten tussen man en vrouw. De HeForShe campagne probeert om ook mannen te mobiliseren in de strijd voor gendergelijkheid.

Het woord feminisme heeft een nare bijsmaak gekregen. De definitie van feminisme is dat mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen zouden moeten hebben. Het houdt politieke, economische en sociale gelijkheid van de seksen in. In recente tijden is het echter nog wel eens beschouwd als mannenhaat. De HeForShe campagne verzet zich hier tegen en wijst erop dat mannen ook het slachtoffer zijn van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Ongelijkheid ook voor mannen een probleem

“Gendergelijkheid is ook voor jullie een kwestie”, zegt Emma Watson terwijl ze de mannen in haar publiek toespreekt. Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk en worden veroordeeld als ze ‘mannelijk’ gedrag vertonen. Omgekeerd mogen mannen geen zwakheid tonen. Vaders krijgen minder belang toegekend dan moeders, hoewel hun rol even belangrijk is in de opvoeding.

Iedere ouder wil zijn of haar kinderen de mogelijkheid geven om te worden en te bereiken wat ze zelf willen. Dochters zouden zonder vooroordelen moeten opgroeien en zonen moeten ook kwetsbaar mogen zijn – en niet uitgelachen worden als ze gevoelig van aard zijn.

HeForShe

De HeForShe campagne vraagt mannen die gelijkheid van de seksen steunen om hun steun zichtbaar te maken door te tekenen op de website van HeForShe. De mannen van 24Baby, oprichters Koen en Matthijs, hebben dit al gedaan. Ook zij vinden dat mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen moeten hebben. 24Baby staat hier voor op.

Dames: deel de boodschap met de mannen in jullie leven. Samen staan we sterker.

Heren: betuig je steun! Sta op voor vrouwen in je omgeving.

Bekijk hieronder de video van Emma Watson’s inspirerende speech. Hij is de 12 minuten van je tijd echt waard.