Blog
Vijf tips voor als je vrouw bevalt

Voor de start van de tweede bevalling van mijn vrouw wist ik dat ik me deze keer beter moest voorbereiden. Tijdens de vorige exercitie werkte ik, ondanks mijn goede bedoelingen, behoorlijk op haar zenuwen. Op internet vond ik tips voor vaders bij de bevalling. Waren veel te soft. Hierbij mijn 5 tips uit de praktijk. Niet dat het vlekkeloos ging, maar het geeft een stuk minder ergernis bij mijn vrouw.

1. Haal direct alles waar ze om vraagt, ja alles, no questions asked

Haar pijn kan je niet verzachten, je grappen zijn bij voorbaat misplaatst, elke aanraking voelt ongewenst. Ze geeft je het gevoel dat ze liever had dat je er niet was, maar weggaan is uit den boze. Als ze dan vraagt om een sprite, cassis of rivella, zeg dan niet: “Maar lieverd, dat drink je nooit.” Ren naar de dichtstbijzijnde kiosk, bar, lunchroom en haal het. Wat dan ook.

Verwacht geen bedankje bij aflevering. Hooguit een sneer dat het te lang duurde of een misprijzende blik. Accepteer het met diepe compassie. Ze baart jouw kind, daar kan niets tegen op.

2. Kijk goedkeurend als ze een scheet of boer laat

Alle soorten geluiden komen uit je partner ten tijde van de bevalling en vaak begint dit al weken voor het werpen. Als ze bij 30 weken een boertje laat ontsnappen of een vreemde geur verspreidt, besef dan dat zwangerschap luchtig maakt. Ze bereidt je eigenlijk vakkundig voor, zodat jij bij de laatste perswee niet onaangenaam verrast wordt door wat er allemaal nog meer uit haar komt behalve de baby.

Je scoort helemaal punten als je in het bijzijn van anderen een scheet van haar voor je rekening neemt. “Die was van mij, sorry!” Ze zal je ervoor waarderen, later, veel later, of niet, vanwege zwangerschapsdementie (wat betekent dat ze onthoudt wat ze wil en daar nu een excuus voor heeft).

3. Als ze vraagt om de verpleegkundige te zoeken, doe het. Nu.

Mocht je partner als een cyborg onder de bedrading zitten voor bijvoorbeeld een CTG of ruggenprik en ze vraagt je om een verpleegkundige te zoeken om te kunnen plassen, zeg dan niet: “Maar je bent net al geweest” of: “De verpleegster komt vast zo.”

Ook de opmerking: “Daar heb je die rode knop voor naast je bed” levert woeste armgebaren op die je direct de kamer uit sommeren. Wees dit voor en ga direct op zoek. Maak van de nood een deugd door een blokje om te gaan, maar waag het niet om zonder iemand terug te komen.

4. Beoefen de vaardigheid om onzichtbaar te worden

Soms voel je aan dat het beter is om er niet te zijn. Om op te lossen in de omgeving. Bijvoorbeeld als ze weer een heftige wee voelt of de verloskundige ontsluiting meet. Mocht je vrouw dan volledig in zichzelf gekeerd de pijn trachten te weerstaan en je voelt een nies opkomen: houd hem in. Probeer ook geen papiertje te pakken om het te dempen. Ook een terugtrekkende beweging naar de gang komt je duur te staan met de strenge woorden: “Waar denk jij naartoe te gaan?” Ze wil dat je onzichtbaar bent, niemand heeft je gevraagd te verdwijnen.

5. Probeer niet te troosten als de echte pijn komt

De pijn bij een vrouw komt in fases. De eerste fase lijkt hanteerbaar en er valt nog op niveau te communiceren. Maar na de zoveelste wee begint ze grimassen te trekken die je nog nooit eerder hebt gezien. Aanraken is levensgevaarlijk. Troosten lijkt dan een verleidelijk alternatief, maar de woorden; “Wat naar voor je schat, het gaat vast vanzelf over,” slaan natuurlijk nergens op, dat weet zij ook. Pijnstilling is het enige wat helpt, lieve woorden zijn als zout in de wonden.

Papablogger Arno

Hoi ik ben Arno, ik leef samen met mijn pasgeboren zoon Noël, hond Draak en mijn verloofde Jay-Jay. Vaak is het thuis een bende met vrienden en familie die over de vloer komen en als het een keer rustig is kijken we urenlang Netflix. Sporten is erbij ingeschoten maar pakken we echt een keer op. Na het verlies van ons eerste kindje Benjamin na 16 weken zwangerschap ben ik in 2016 gaan schrijven. En waar het over gaat? De ontdekking van het vaderschap en de verrassende zaken die daarbij komen kijken. Soms rauw, soms vrolijk, altijd met liefde. Lees alle blogs van Arno >