Blog
Aan de hormonen om zwanger te worden

Mireille vertelde eerder in ‘Een tweede zwangerschap, toch niet zo natuurlijk?’ dat ze voor een tweede zwangerschap een hormoonbehandeling moet ondergaan, omdat er na haar eerste zwangerschap PCOS is geconstateerd. Hierdoor heeft ze (bijna) geen eisprong meer.

Een telefoontje naar de kliniek.. we willen graag beginnen met de behandeling. Toch best eng! Wat staat ons te wachten? Ik neem me voor om er zo nuchter mogelijk in te stappen. Gewoon doen.

We worden met open armen ontvangen en het voelt erg vertrouwd. Eenmaal in de wachtkamer kijk ik eens om mij heen… gek, iedereen zit hier met hetzelfde ‘probleem’ en is zich er heel bewust van dat de ander dat weet. Het schept een band. Er wordt een keer een glimlach uitgewisseld, terwijl ik me afvraag voor de hoeveelste keer deze mensen hier al zitten.. Hoe vaak zullen wij hier nog zitten?

De eerste afspraak

Erg lang heb ik niet meer om mijn gedachten de vrije loop te laten gaan, want we worden geroepen. We lopen mee naar een kamertje, waar een echoapparaat en een bureau met computer staan. Ietwat in spanning nemen we plaats. De vrouwelijke arts legt kort, maar krachtig uit wat de eerste stap is. Aangezien ik misschien wel maanden moet wachten op een spontane ongesteldheid, krijg ik een kuur voorgeschreven die er één opwekt. Als ik ongesteld ben geworden, moet ik me melden en wordt er een echo gemaakt of alles ‘rustig is’.

Als dit het geval is, moet ik op de derde dag beginnen met Clomid, een hormoon dat een eisprong opwekt. Elke week krijg ik dan een echo om te kijken of er een eitje groeit, hoe groot het is en uiteindelijk wanneer deze gaat springen. En daarna of het eitje is gesprongen. Oftewel: een abonnementje fertiliteitkliniek!

O ja, zo voelde het om aan de pil te zijn

Al na twee dagen herinner ik me preciés weer waarom ik destijds met de pil ben gestopt. Het is storm in mijn hoofd! Huilen wordt afgewisseld met lachen en boos zijn.. en nog meer huilen! Verschrikkelijk. Vooral voor de omgeving. Ik hoop dat mijn lichaam er even aan moet wennen en dat dit tijdelijk is. Gelukkig zakt het na een paar dagen inderdaad af. En ja hoor, ongesteld!

Op naar de kliniek. Een goede echo, ik krijg groen licht om te beginnen. Deze hormonen voelen een stuk milder aan, dit is wel te doen. Helemaal in combinatie met acupunctuur, om mijn lichaam een beetje in balans te brengen, valt het me erg mee.

Dames en heren, een prachtig ei!

Daar is ‘ie dan hoor.. een prachtig eitje, volgens de arts. Ik ben trots! Het werkt. Over een paar dagen moet ik terug komen om te kijken of het eitje is verdwenen en dan begint het lange wachten of het gelukt is.. ‘Over twee weken kan een test positief zijn’ wordt me bij het afscheid nemen verteld. Deze zin blijft in mijn hoofd hangen… Dit eitje op de echo zou gewoon het allereerste begin van ons kindje kunnen zijn! Ik stop de echofoto gauw in mijn agenda.

Het zal toch niet… ?!

Al een ruime week voordat ik ongesteld moet worden krijg ik ineens last van zuurbranden.. rare steken in mijn buik.. gevoelige borsten.. even krijg ik een kriebel in mijn buik. Zal het.. ?
Ik wuif die gedachte gauw weg en herinner mezelf aan mijn voornemen om vooral nuchter te blijven. Het is heus niet de eerste ronde raak, dan moet je wel heel veel geluk hebben.

Maar naarmate de dagen verstrijken, voel ik steeds meer. Vlagen van misselijkheid, ontzettend sterke reuk. Dit kan ik me toch echt ook van mijn eerste zwangerschap herinneren! Om mezelf niet gek te maken, bestel ik op internet een vroege zwangerschapstest. Zes dagen voor de verwachte (niet-verwachte dan toch??) menstruatie te testen. Oe, dat kan nu al! Ik zit inmiddels op vier dagen voor de verwachte menstruatie. Omdat ik toch een negatief resultaat verwacht, test ik gewoon direct wanneer de post binnen is. Gewoon om mezelf te bewijzen dat het tussen mijn oren zit.

Een streep is een streep

Ik plas over de stick, was mijn handen, leg de stick op het aanrecht. Ik ruim even wat op, om vervolgens na een paar minuten een vluchtige blik te werpen op de test. Wat! Dat lijkt toch echt op een tweede streep.. Ik denk dat mijn gezicht net als in een tekenfilm was, weet je wat ik bedoel? Dat de ogen zo poink! uit de kassen schieten. De streep wordt donkerder! Ik ben gewoon zwanger! Ik staar zo ongeveer een minuut naar de test, kan het niet geloven. Hebben we echt zoveel geluk? De allereerste ronde en het is raak?

Ik leg mijn handen op mijn buik.. lief klein kindje, je bent meer dan welkom!