Blog
Baby met friese jongensnamen

Naast de keuze tussen Tim, Lucas of toch Ruben moet nog een andere keuze gemaakt worden; welke achternaam geef je je baby? Sinds 1998 kunnen ouders er namelijk ook voor kiezen hun kind de achternaam van de moeder te geven. Wat zijn de opties en wat moet je regelen?

Redenen voor achternaam moeder

Ook al is het mogelijk de achternaam van de moeder te kiezen, in de praktijk kiest vrijwel iedereen voor de naam van de vader. Toch kunnen er redenen zijn dat je liever je eigen naam aan je kind geeft:

  • Je partner heeft een vreemde, moeilijke of juist heel veel voorkomende naam
  • De relatie met de vader is over
  • Jouw achternaam dreigt te ‘uit te sterven’
  • Je favoriete voornaam past beter bij jouw achternaam
  • Je vindt jouw naam gewoon mooier of leuker dan die van je partner

Aangifte achternaam baby

Je kunt eenmalig kiezen of je kind jouw achternaam of die van je partner zal dragen. Nadat je eenmaal gekozen hebt zal de gekozen achternaam ook voor de volgende kinderen met dezelfde partner gelden. Met een eventuele nieuwe partner kun je wel opnieuw een keuze maken.

Of je de keuze voor een achternaam moet vastleggen hangt af van de gezinssituatie:

Getrouwde ouders

Als je niets doet krijgt het kind de achternaam van de vader. Als je wilt dat je baby je eigen naam zal dragen moet je dit samen met je man bij de burgerlijke stand opgeven. Je kunt dit voor de geboorte doen of bij de geboorteaangifte.

Ongetrouwde ouders en ouders met geregistreerd partnerschap

Als je niets doet krijgt het kind de naam van de moeder. Wanneer jullie willen dat je baby de achternaam van je partner zal dragen moet hij je baby erkennen. Bij de erkenning kies je meteen voor de achternaam van het kind. Je dient hiervoor ook samen naar de burgerlijke stand te gaan.

Ouders van hetzelfde geslacht

Wanneer twee vrouwen een kind krijgen, krijgt het de naam van de biologische moeder. De achternaam van de partner kan alleen gekozen worden bij adoptie of gezamenlijk gezag.

Achternaamkeuze bij adoptie

Bij adoptie kan er gekozen worden tussen jouw achternaam en die van je partner. Voorwaarde is weer dat het jullie eerste kind is. Wanneer het niet het eerste kind is van jullie samen krijgt het de naam van zijn broer of zus.

Lees meer informatie over het kiezen van een achternaam voor je kind.