Blog

Het debat over werkende vrouwen wordt vooral gedomineerd door de extremen, maar om mij heen zie ik veel vrouwen die werk en kinderen proberen te combineren en daarbij ploeteren in stilte. Het grote probleem bij de voorbereiding op het leven met kind is dat werken en kinderen hebben voor de geboorte een theoretisch probleem is. Maar als de eerste baby daadwerkelijk in de wieg kraait, wordt dit idee ingehaald door de praktijk.

Ambitieuze vrouwen met een kinderwens hebben veel vragen. Moet je denken aan je kind, of aan je carrière? Zijn kind en carrière überhaupt te combineren? Is in dit geval elke keuze verliezen? Kan je aan de top komen met een gezinsleven?

Carrière en kind niet te combineren

Als je kijkt naar verschillende vrouwen in het bedrijfsleven, dan lijkt het alsof werk en kinderen niet te combineren zijn. In het Amerikaanse bedrijfsleven zijn enkele zeer succesvolle vrouwen actief, al hebben veel geen kinderen. Ze worden ook wel smalend omschreven als mannen met een rok. Ietwat lullig, omdat het vrouwen alleen maar definieert op hun afwezige moederschap. Maar toch, als je hen als voorbeeld zou gebruiken, zou je denken dat een carrière en kind eenvoudigweg niet te combineren zijn.

Maar in Nederland zijn er ook voorbeelden van topvrouwen die een gezin hebben. Wat te denken van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, die 2 kinderen heeft en als staatssecretaris zelfs met zwangerschapsverlof ging. Of Annemiek Fentener van Vlissingen, president-commissaris van SHV, die 2 kinderen kreeg en soms zelfs haar baby meenam naar een bestuurdersvergadering. Carla Smits-Nusteling, bestuurder van KPN, heeft zelfs 4 kinderen gekregen voordat ze weer carrière ging maken.

Het geheim

Nu is het geheim dat sommige van deze vrouwen zich niet altijd richten op hun carrière. Sommigen nemen bewust een stapje terug, maar blijven werken bij hetzelfde bedrijf, voeren hun taken goed uit en besteden genoeg aandacht aan hun gezin. Smits-Nusteling was zelfs coach van het hockeyteam van één van haar dochters.

Het lijkt erop dat Nederland een eigen soort topvrouw heeft, die de laatste jaren steeds meer terrein wint. Vrouwen die carrière maken, soms een stapje terugdoen als de kinderen nog jong zijn, maar nooit stoppen met werken en als de kinderen wat ouder zijn zich weer meer richten op hun werk.

Ambitieuze vrouw kan het best blijven werken

Wat te doen? Het lijkt erop dat je als ambitieuze vrouw het best kan blijven werken. Alleen is het wel een idee dat je de werkzaamheden enigszins terugschroeft. Want 1 aspect valt vooral op: alle succesvolle vrouwen hebben geen burn-out gehad. Dat zou dan ook het enige advies zijn dat ik zou geven aan moeders die carrière willen maken. Blijf werken, maar zorg ervoor dat je geen burn-out krijgt. Dus kies niet, maar combineer. Prioriteit nummer 1 is dat je later geen spijt krijgt van je keuzes.