Blog
Baby met friese jongensnamen

Een collega vertelde me laatst dat ze de avondfles van haar 7 maanden oude zoontje aan het afbouwen was. En dat was ook goed te zien aan de wallen onder haar ogen! Elke ochtend rond 5.00 uur werd het mannetje wakker van de honger. Op een werkdag heeft het niet veel zin om na het geven van zo’n vroege fles nog terug je bed in te gaan. En dus was ze na een paar dagen gebroken.

Ik gaf haar de onderstaande gouden tip voor het afbouwen van de avondfles, die ik weer van iemand anders kreeg toen ik in hetzelfde schuitje zat. Nog geen week later zat ze weer vrolijk achter haar bureau. Zoonlief sliep tegenwoordig weer gewoon tot 7.00 uur!

En zo kan het juiste advies, gegeven op het juiste moment, voor een hoop verlichting zorgen bij een ander. Tuurlijk, ieder kind is anders en reageert anders op dingen. Het blijft dus aftasten en dingen uitproberen tot je erachter bent wat voor jouw kind werkt. Zelf heb ik 3 gouden tips gekregen die bij ons zeker hebben gewerkt. Vandaag lees je de eerste de gouden tip die ik kreeg over het afbouwen van de avondfles.

Het afbouwen van de avondfles

Op een dag ben je de avondfles helemaal zat. Wil je als je kindje eenmaal in bed ligt ook echt de rest van de avond voor jezelf (of elkaar) hebben. En dan besluit je – althans zo ging het bij mij – dat hij best oud genoeg is om zonder avondfles de nacht door te komen, en stop je abrupt met het geven ervan. Het gevolg was in mijn geval, net zoals bij mijn collega, dat het nachtbraken weer begon. Je denkt: volhouden, hij moet er gewoon even aan wennen. Maar na een paar nachten (of voor de echte bikkels: na een paar weken) geef je het op en voer je de avondfles weer in.

Ik denk dat mijn wallen net zo groot waren als die van mijn collega toen een vriendin vroeg of het wel goed ging. Ik vertelde haar van de gebroken nachten die hun rentree hadden gemaakt. En toen kwam zij met de gouden tip – zo simpel en toch heb ik er geen moment aan gedacht: Geef elke avond de laatste fles een paar minuten eerder dan de dag ervoor. En hoe dichter je qua tijd bij de fles ervoor komt, hoe minder je geeft. Op die manier bouw je ook echt af en heeft dat kleine lijfje de tijd om te wennen aan een nieuw ritme en te zorgen dat hij overdag voldoende binnen krijgt om die laatste fles over te kunnen slaan.

Lees ook de gouden tips die ik kreeg om je baby te laten doorslapen en groente te leren eten.

Mamablogger Esther

Esther (34) is jurist, woont samen en is moeder van 2 kids.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app