Blog
Antidepressiva tijdens de zwangerschap - Stop or Go

Ben je zwanger? En slik je antidepressiva vanwege depressieve klachten of angst? Dan kan het gebruik van antidepressiva tijdens je zwangerschap veel vragen oproepen. Is het wel goed voor jou EN je kindje? Bestaat er een alternatief? Wat gebeurt er als je stopt?

Wie zoeken wij?

Wij zoeken zwangere vrouwen die tot en met 16 weken zwanger zijn, antidepressiva gebruiken en geïnteresseerd zijn in dit onderzoek! Belangrijk om te weten: meedoen is geheel kosteloos.

Als je je aanmeldt, wordt er eerst gekeken of je kan en mag meedoen (duur van je zwangerschap, welke medicatie je slikt en of je momenteel veel klachten ervaart). Ook nemen wij (uiteraard na jouw toestemming) contact op met de arts die de antidepressiva heeft voorgeschreven.

Wat is het doel van de studie?

Logo Stop or GoHet doel van de Stop or Go studie is om samen met jou te onderzoeken of het veiliger is voor zwangere vrouwen om de antidepressiva (begeleid) af te bouwen of te blijven gebruiken. Ook wordt er gekeken of het succesvol afbouwen van de antidepressiva voordelen oplevert voor je (ongeboren) kind.

De deelneemsters worden in twee groepen ingedeeld door loting (dus je mag niet zelf kiezen in welke groep je komt):

  1. STOP – terugvalpreventie training in combinatie met het begeleid afbouwen van antidepressiva
  2. GO – het blijven innemen van de antidepressiva

Bij deelname aan de studie zullen wij goed blijven kijken hoe het met je gaat. Op vaste momenten tijdens de zwangerschap en na de bevalling zullen wij je benaderen voor extra informatie. Dit zal vooral bestaan uit enkele vragenlijsten. Ook zullen we je kindje onderzoeken.

Ben jij geïnteresseerd in het onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een e-mail naar stoporgo@erasmusmc.nl en vermeld daarin je naam, telefoonnummer en hoeveel weken je zwanger bent. Je krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van ons.

Lees ook het interview met de Projectleider van Stop or Go en zwangerschapspsychiater Dr. Mijke Lambregtse-van den Berg over depressie tijdens de zwangerschap.