In samenwerking met Logo Zwitsal
Zwitsal verzorgingsproducten voor je baby

Je baby verzorgen is een gezellig momentje voor jullie samen. Lekker verschonen, insmeren en heerlijk ruiken! Welke verzorgingsproducten zijn er allemaal en wanneer gebruik je wat? Met dit dagschema ontdek je precies wanneer je welk product gebruikt én waarom ze belangrijk zijn om te gebruiken.

Waarom verzorgingsproducten gebruiken?

Het huidje van je baby is lekker zacht, maar ook erg gevoelig. Denk bijvoorbeeld aan luieruitslag, rode bultjes op het gezichtje en een droge huid. Door het huidje van je baby goed te verzorgen, kan je voorkomen dat het uitdroogt en bescherm je het tegen invloeden van buitenaf.

Misschien nog wel belangrijker: het verzorgingsmomentje is een intiem moment tussen jou en je kindje, waarin je je baby heerlijk verwent en jij geniet van zijn lieve brabbels, uitdrukkingen en heerlijke geur!

Geur kan verrijkend zijn voor deze verzorgingsmomenten tussen ouder en kind, het reukvermogen van een baby is namelijk het sterkst ontwikkelde zintuig bij de geboorte.

Dagschema verzorgingsproducten

In het begin kan het best even zoeken zijn naar welke verzorgingsproducten je het beste gebruikt en op welke momenten van de dag je ze het beste kan gebruiken.

Zie je ook door de bomen het bos niet meer? Met het onderstaande dagschema helpen we je op weg!

Dit schema is bedoeld ter indicatie van hoe en wanneer je verschillende verzorgingsproducten kan gebruiken. Hierbij is er geen goed of fout – elke ouder en elke baby is tenslotte anders. Volg hierin je gevoel en doe wat het beste werkt voor je kindje.

Dagschema

Opstaan: insmeren maar!

Goedemorgen lieve baby, tijd voor een nieuwe dag! Na de eerste voedingsronde en na het verschonen van de eerste luier van de dag, kan je je kindje al insmeren.

Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke crème, zoals Zwitsal Zachte Crème. Hiermee houd je het huidje van je baby lekker zacht en soepel. En wakker worden met het bekende Zwitsal-geurtje is ook geen straf, zoals je vast al hebt ontdekt!

Zoals aangegeven is het reukvermogen het sterkst ontwikkelde zintuig bij een pasgeboren baby. Met die lekkere geur verwen je zowel jezelf als je kindje! De zachte crème van Zwitsal is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare babyhuid en daarmee goed te gebruiken voor je baby, al vanaf de geboorte.

Zo zijn de producten hypoallergeen, wat betekent dat bewezen is dat deze producten het risico op huidirritatie zoveel mogelijk beperken.

Droge rode huid op het gezicht van je baby

Merk je dat je baby een droge of rode huid heeft? Smeer dan behalve ’s ochtends, ook ’s avonds voor het slapengaan je kindje nog even goed in.

Gebruik hiervoor een zachte crème, hiermee houd je het huidje lekker soepel en gehydrateerd. Je verkleint hiermee ook de kans op uitdroging en huidirritatie.

Verschonen met billendoekjes

Bij het verschonen van de luier gebruik je billendoekjes. Voor een plasluier heb je maar één of twee doekjes per verschoningsbeurt nodig, voor een poepluier uiteraard wat meer.

De billetjes van je baby zijn vaak erg kwetsbaar. Kies daarom liever voor billendoekjes die mild zijn voor het huidje, hypoallergeen, en vrij van alcohol.

Hoe kan je luieruitslag voorkomen en behandelen?

Babybilletjes kunnen slecht ademen doordat ze constant bedekt zijn door een luier. Ze krijgen daarnaast het nodige te verduren aan urine en ontlasting. Luieruitslag ligt daarom vaak op de loer.

Van rode billetjes worden jullie allebei niet blij. Hoe je luieruitslag voorkomt of behandelt? Verschoon je baby wat vaker (om de 2-3 uur en direct na een poepluier) en gebruik een verzorgende zinkzalf of talkpoeder om de billetjes te beschermen en direct verlichting te geven.

Zo bevat de zinkzalf van Zwitsal calendula om rode billetjes te beschermen en verzachten en panthenol om de huidbarrière te versterken.

Talkpoeder helpt daarnaast om vocht te absorberen, wat ideaal is om te gebruiken voor vochtige, moeilijk bereikbare huidplooitjes die anders snel kunnen irriteren.

Naar buiten met zonnebrand

Gaan jullie de wijde wereld in? Smeer dan eerst je kindje in met zonnebrandcrème. In de winter is dit minder noodzakelijk dan op warme, zomerse dagen.

Maar, vergis je niet: zelfs als je kleine ontdekker niet in direct zonlicht komt, kan zijn huidje kwetsbaar zijn voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Bescherm je kindje dus altijd goed tegen de zon.

Er zijn speciale zonnebrandcrèmes verkrijgbaar voor je baby. Deze hebben een hoge beschermingsfactor (50 of hoger) en zijn mild voor zijn huidje.

gapende baby ingesmeerd met verzorgingsproducten

Badderen

Je baby in bad doen is misschien wel een van de gezelligste momenten van de dag. Je kleine ontspant ervan en jij kan helemaal opgaan in de gezelligheid.

Al vanaf dag één kun je je kleintje verwennen met heerlijk geurende babyverzorgingsproducten. Alle badproducten van Zwitsal zijn namelijk zacht voor het huidje en hypoallergeen.

Ze prikken daarnaast ook niet, waardoor het niet erg is als je kindje een keer met zijn natte handjes in zijn ogen wrijft.

Badderen is heerlijk, maar het kan ook de huid uitdrogen. Doe je kindje daarom liever niet te vaak in bad, 2 tot 3 keer per week is al voldoende.

Als je daarnaast je baby na het badderen insmeert met Zachte Crème, voorkom je dat je kleine een droog huidje krijgt. Bijkomend voordeel: je kindje ruikt héérlijk!


Onbezorgd badderen?

Op zoek naar een stappenplan hoe je onbezorgd kan genieten van je baby's spetterpret? Zwitsal heeft leuke tips en inspiratie hoe je er een extra feest van maakt in de badkamer.

Mis deze tips niet >

Bedtijd: tijd voor een massage

Voordat je baby naar dromenland vertrekt, wil je natuurlijk dat hij zo ontspannen mogelijk is.

Een manier om je duimelotje hierbij te helpen, is om hem vlak voor bedtijd een babymassage te geven. Jouw aanraking stelt hem gerust en het draagt bij aan jullie hechting.

Gebruik hiervoor de slaap zacht Massage Oliegel. Deze olie is een goede toevoeging aan de verzorgingsproducten voor je baby. De babyolie van Zwitsal trekt geleidelijk in, waardoor het ideaal is voor een massage.

Je hoeft het ook niet af te spoelen. De lavendel en kamille hebben een rustgevende werking wat ervoor zorgt dat je kindje heerlijk ontspant. Dit kan vooral fijn zijn als je baby vaak moeite heeft om in slaap te vallen, of na een hectische dag met veel prikkels.

Hoeveel gebruiken?

Naast het ontdekken van welke verzorgingsproducten er allemaal zijn, is het tot slot ook handig om te weten hoeveel van een verzorgingsproduct je per verschoningsmoment of wasbeurt gebruikt.

Hoeveel crème, shampoo of babyolie je per keer gebruikt, is voor een groot deel afhankelijk van je eigen voorkeur, maar gemiddeld gezien kan je uitgaan van de volgende hoeveelheden:

Verzorgingsproduct Hoeveelheid
Bodylotion Ter grootte van een bosbes per lichaamsdeel, goed uitsmeren
Gezichtscrème Ter grootte van een bosbes voor het hele gezicht, goed uitsmeren
Shampoo Ter grootte van een erwt (voor korte haartjes), goed uitspoelen
Billenzalf Dun laagje over de billetjes, goed uitsmeren
Babyolie Ter grootte van een bosbes per lichaamsdeel, goed uitsmeren (masseren)

Meer weten over wat er in Zwitsal-producten zit? Lees snel meer over hun producten en hoe ze al bijna 100 jaar milde verzorgingsproducten speciaal voor de allerkleinsten ontwikkelen.