Blog
Blog: Babyzwemmen is het nieuwe uitgaan

Het is zaterdagnacht, 02:00 uur. Jay-Jay geeft met haar slaperige koppie onze zoon een flesje. Hij zuigt zonder zijn ogen te openen aan de tuut. De melk verspreidt zich over zijn hele gezicht. Vermoeid doe ik een poging om te lachen en pak de laatste spullen in. Voor het eerst op vakantie met onze elf weken oude Noël. Een groot verschil met hoe we tot nu toe op reis gingen.

Zijn we niks vergeten?

Slechts 7 dagen gaan we weg, maar ik maak me zorgen over hoe we alles mee krijgen. Nog niet zo lang geleden volstond een half uurtje inpakken en aanduwen. Nu hebben we dagen van tevoren de paklijst klaar: mega-lading Pampers, thermoskannetjes, waterkoker, wippertje, talkpoeder, reiswieg, dekentjes, draagdoek, petje, zonnebrand, zwemluiers… “Kunnen we niet beter thuisblijven?” vraag ik Jay-Jay als ik het even niet meer overzie.

Uiteindelijk past alles in de auto en zelfs in het vliegtuig. Noël ontbreekt het aan niets, maar ik mis mijn slippers, de tandenborstel en leesboek. Ach, wat boeit het, ik heb toch geen tijd meer om me te vervelen.

Stil nou

In het pré-Noëltijdperk werkten schreeuwende kinderen en huilende baby’s op mijn zenuwen, daar moet ik eerlijk over zijn. Dat ben ik nog niet vergeten als ik tijdens de vliegreis mijn hart vasthoud dat hij zijn stembandjes te veel traint. Opgelucht hoor ik een ander kindje het op een huilen zetten. Ik knik de getroffen ouders begripvol toe.

Niet langer snap ik dat andere passagiers geïrriteerd kijken, het hoort er toch gewoon bij? Ik houd die gedachten vast tot Noël het net voor de landing op een onbedaarlijk krijsen zet. Beschaamd probeer ik hem zo snel mogelijk te troosten. Wat blijkt: zijn oortjes zitten dicht door de druk. We hopen die van anderen ook…

Please talk to mom, daddy is tired

Het is opvallend hoeveel mensen ons vriendelijk begroeten tijdens de reis. De stewardessen in het vliegtuig, de predikant die incheckt bij het hotel, een stel dat naast ons zit bij onze eerste koffie, en ook wanneer we boodschappen doen worden we aangesproken. Wat geforceerd lachen we terug. Ze willen weten hoe oud hij is, waar we vandaan komen, of het onze eerste is.

Net op het moment dat Jay-Jay voor de zoveelste keer vertelt dat Noël elf weken oud is, zie ik twee kinderen met t-shirtjes waarop teksten staan als “A superstar is born ” en “Eat shit sleep repeat”. De volgende vakantie draagt Noël een shirtje met “Please talk to mom, daddy is tired.” Ik lach nog om mijn eigen grap als we aan het zwembad een aardig stel tegenkomen met twee té schattige kinderen. Mijn eerste vraag: ‘Hoe oud zijn ze?’

Babyzwemmen voor ouders

Het hoogtepunt van de vakantie bestaat niet langer uit een bezoek aan een club in Miami of Ibiza, maar babyzwemmen. We weten niet of Noël het iets boeit, want een gewoon bad lijkt voor hem al een oneindige oceaan. Maar wij verkneukelen ons als hij met zijn Finding Nemo zwemluier om zijn billen in het water drijft en de zon op zijn witte petje schijnt. De Pascha hebben we omgeruild voor Club Kids. Het is anders, maar nog steeds een goede vibe.

“Kijk nou wat hij doet!”

Met onze telefoons hebben we tegen de 1.000 prachtige beelden geschoten tijdens de vakantie. Foto’s in zijn wippertje, onder de parasol, op het strand in de draagzak en apathisch voor zich uit starend in het babyzwembad. In al ons enthousiasme trachten we net die ene nieuwe blik of beweging vast te leggen, die hij niet veel later continu herhaalt. Vroeger stonden we zelf nog weleens op de foto, dat is nu totaal overbodig.

Papablogger Arno

Hoi ik ben Arno, ik leef samen met mijn pasgeboren zoon Noël, hond Draak en mijn verloofde Jay-Jay. Vaak is het thuis een bende met vrienden en familie die over de vloer komen en als het een keer rustig is kijken we urenlang Netflix. Sporten is erbij ingeschoten maar pakken we echt een keer op. Na het verlies van ons eerste kindje Benjamin na 16 weken zwangerschap ben ik in 2016 gaan schrijven. En waar het over gaat? De ontdekking van het vaderschap en de verrassende zaken die daarbij komen kijken. Soms rauw, soms vrolijk, altijd met liefde. Lees alle blogs van Arno >