Blog

Ben jij minder gaan werken na de komst van jullie baby of ben je zelfs helemaal gestopt met werken? Dan kan je mogelijk belasting terugvragen via middeling!

Dit geldt niet alleen als je minder bent gaan werken, maar voor iedereen met een sterk wisselend inkomen. Ben je in een bepaald jaar dus flink meer of minder gaan verdienen? Dan krijg je misschien wel honderden euro’s belasting terug!

Hoe vraag ik belasting terug?

Helaas stort de belastingdienst niet spontaan belasting terug als je daar wel recht op hebt op basis van de middelingsregeling. Je zult zelf moeten berekenen of je recht hebt op belastingteruggave en vervolgens zelf een verzoek moeten indienen.

Deze berekening is behoorlijk complex. Gelukkig hebben wij de website Belastinghelden gevonden. Deze site regelt (bijna) alles voor je en dat geheel gratis! Op Belastinghelden kan je:

  1. Snel en makkelijk berekenen of je recht hebt op belastingteruggave. Je hoeft alleen je belastbaar inkomen van de afgelopen jaren in te vullen.
  2. Als je recht hebt op teruggave kan je de periode kiezen waar je de grootste teruggave voor krijgt en een middelingsverzoek aanvragen. Hiervoor hoef je alleen wat persoonlijke gegevens in te vullen (kan overigens ook anoniem als je dat prettiger vindt). Als je jouw gemeente invult, geven zij zelfs aan naar welk belastingkantoor je de brief moet sturen.

Vervolgens krijg je jouw middelingsverzoek per email in pdf opgestuurd. Je hoeft dit verzoek zelf alleen nog op de post te doen en je verzoek is ingediend. Wat een helden!

Middeling zelf berekenen

Uiteraard kan je ook zelf berekenen of je recht hebt op belastingteruggave via middeling. Zoals eerder beschreven is deze regeling behoorlijk complex. Wij gaan er onze vingers dan ook niet aan branden. Voor iedereen die een paar uur over heeft, verwijzen wij naar deze pagina met alle informatie die je nodig hebt over middeling. Succes!