Blog
Baby met friese jongensnamen

De roze wolk. Iedereen heeft het erover, maar bestaat hij echt? De meeste ouders zijn blij wanneer ze horen dat ze zwanger zijn. Maar er breekt ook een onzekere tijd aan, zeker als het je eerste kind is. Wat mag ik eten? Mag ik nog sporten? En wat moeten we allemaal regelen?

Na de geboorte moet je lichaam nog herstellen van de bevalling en wordt je alweer gesloopt door de gebroken nachten. Is dit nou die roze wolk?

De roze wolk bestaat!

Niet iedereen beleeft een intens geluksgevoel rondom de geboorte van een baby. Toch is er bij een aantal ouders wel een duidelijke piek in de geluksbeleving voor de geboorte van het eerste kind, blijkt uit onderzoek van het CBS. Ouders blijven na de geboorte 1 a 2 jaar in deze roze wolk hangen en komen daarna weer op hun oude geluksniveau.

Roze wolk bij geboorte
Roze wolk bij geboorte

Vader terug in de realiteit, moeder nog in de wolken

Meer moeders dan vaders ervaren een roze wolk. Van de aanstaande moeders zegt maar liefst 45% erg gelukkig te zijn, terwijl van dezelfde groep vrouwen een jaar daarvoor maar 30% erg gelukkig was.

Het aantal erg gelukkige (aanstaande) vaders neemt met ongeveer half zoveel toe als het aantal moeders. Ook zijn vaders sneller weer van hun roze wolk af. Een jaar na de geboorte zijn de vaders weer even gelukkig als voorheen. Moeders zijn wel 2 tot 3 jaar een stuk gelukkiger.

Tweede en derde kind

De geboorte van het tweede en derde kind leidt niet tot een extra gelukspiek. Ook de gelukstoename bij een zoon of dochter is even groot.

Geen roze wolk? Toch genieten!

Voor de 55% moeders die niet erg gelukkig zijn; geen paniek! Je bevindt je nog altijd in de meerderheid. Voel je niet schuldig en geniet van de momenten waarop dat lukt!