Blog
Geboortefotografen bevalling Australië

Mijn klant uit Melbourne was op 29 januari uitgerekend. Bij de intake had ik vermeld dat ik reeds een reisje naar Sydney en Adelaide gepland had en rond 25 januari weer in Melbourne zou zijn. De eerste bevalling die ik in Australië zou fotograferen!

Vliezen gebroken, wat nu?

Tot die tijd mocht ze dus niet bevallen. Wel dus! Want baby’s maken nou eenmaal zelf uit wanneer ze komen. Op 13 januari stond ik op het punt om met mijn gezin van Sydney naar Adelaide te rijden, toen ik een berichtje van mijn klant kreeg. Vliezen gebroken! Wat nu?

Tja, van Sydney naar Melbourne is dik 10 uur rijden…dat ga ik niet halen dacht ik. In paniek toch alvast aan de rit begonnen en ondertussen denken, ‘Ik wil deze bevalling wel echt fotograferen.’ Dan maar vliegen!

Vliegen naar de bevalling

Na kort overleg besloot ik een ticket van Sydney naar Melbourne te boeken zodat ik op tijd zou zijn voor de bevalling. Na Sydney Airport 30 keer in en uit te lopen, vragen, boeken, weer vragen, toch online boeken, stressen en weer vragen, kreeg ik te horen dat een uur van tevoren online boeken een beetje te kort was. Toen heb ik de klantenservice gebeld en proberen te verstaan wat de telefoniste in plat Australisch nou eigenlijk bedoelde.

Uiteindelijk de gegevens om in te checken via de telefoon verkregen. Ondertussen proberen wat kleding in 1 lensvakje te proppen, want ik kon alleen mijn fotografietas meenemen als handbagage. Maar! Alles was gelukt dus inchecken en gaan!

Al 10 uur op de been

Bij aankomst regende het flink en daar stond ik in mijn korte broekje en hemdje, want dat had ik aan toen we uit het warme Sydney vertrokken. Op het vliegveld snel een lange broek en shirt aangetrokken en een taxi geregeld. Uiteindelijk was ik een klein half uur voor de ouders in het ziekenhuis. Met de auto had ik het nooit gehaald!

Het was niet alleen mijn eerste badbevalling en mijn eerste bevalling in Australië, maar ook de eerste keer dat het niet helemaal goed ging met het kindje. Zijn ademhaling kwam niet goed op gang en zijn hartslag was te zwak. Ineens staat dan de hele kamer vol met personeel. Dat vond ik best even een heftige ervaring. Vooral omdat je zelf ook al 10 uur op je benen staat en moe bent.

Een bevalling in Australië versus in Nederland

In Australië gaat het er anders aan toe dan in Nederland. De (aanstaande) ouders moeten bijvoorbeeld zelf naar het ziekenhuis komen zonder dat er eerst al een controle thuis is geweest. Zo kun je ook weer naar huis gestuurd worden als ze vinden dat het nog te lang gaat duren voor je gaat bevallen.

Bij aankomst moesten de ouders eerst in de wachtkamer van de eerste hulp wachten tot ze opgehaald werden. Dit is best een vreemd gezicht omdat een vrouw niet opeens stilletjes haar weeën op kan vangen. Gelukkig keek niemand in de wachtkamer (behalve ik dan, van de gehele situatie) er gek van op. In dit ziekenhuis kom je ook alleen als je zwanger bent, moet bevallen of net bevallen bent, dus dat scheelt wel gelukkig.

Alles zo veel mogelijk alleen doen

Tijdens de bevalling was het de wens van de ouders om alles zo veel mogelijk alleen te doen. Dus geen pijnbestrijding. Die wordt in Australië namelijk bijna automatisch gegeven. De verloskundige was echt heel fijn! Ze respecteerde de wensen en was ontzettend meegaand en geduldig. Ik heb dingen gezien waarvan ik die in Nederland echt beter geregeld vind, maar anderzijds ook weer ervaringen opgedaan die ik graag in Nederland terug zou willen zien.

Welkom kleine Finn!

Na een lange bevalling met emoties in uitersten bij de ouders, maar ook gemengde gevoelens bij mij was de kleine Finn geboren! Na 12 uur werken nam ik een taxi naar het hotelletje die mijn vriend tussendoor ergens nog snel voor me geboekt had en viel ik (met wat chips en een Mars als avondeten) als een blok in slaap.

De volgende dag ben ik van Melbourne naar Adelaide gevlogen waar mijn vriend en dochter met de auto (ritje van 16 uur over 2 dagen) net aangekomen waren en we ons reisje konden voortzetten. Het waren heftige dagen maar het was het meer dan waard! En welke geboortefotografe vliegt nou naar een bevalling? Een unieke ervaring dus!

Geboortefotografen.com

Hallo! Wij zijn de beroepsvereniging Geboortefotografen.com. Iedere maand schrijven wij een blog over een bijzondere, hilarische of emotionele gebeurtenis die wij meemaken tijdens ons werk als geboortefotograaf. Lees alle blogs >