Blog
Een vrouw krijgt bevallingstips

Ik ben nu voor de tweede keer zwanger en wie meerdere van mijn blogs heeft gelezen, weet dat ik in mijn laatste maand zit. De bevalling is dus bijna zover en eerlijk gezegd ben ik net zo zenuwachtig als de eerste keer. In deze blog mijn bevallingstips voor first-timers en ervaren mama's.

Mijn 4 bevallingstips

1. Horror verhalen helpen niet!

Net als menig andere zwangere heb ik de eerste keer heel wat bevallingsverhalen online gelezen, van vriendinnen en familie gehoord en bevallingsprogramma’s gekeken. Vooral met de gedachte dat als er iets misgaat dat ik dan weet wat ik kan verwachten. Natuurlijk is dat achteraf gezien niet echt bevorderlijk voor de zenuwen.

Deze zwangerschap heb ik het allemaal wat meer op mij af laten komen en eerlijk gezegd voel ik me daardoor meer relaxt voor de bevalling. Er kan altijd wel iets misgaan, maar een positieve instelling helpt meer dan jezelf bang maken.

2. Bereid je voor!

Als je weet wat jouw opties zijn tijdens de bevalling zul je zien dat het allemaal een stuk minder eng is. Al is het maar omdat je weet dat je bij de doktoren en verloskundigen in het ziekenhuis, bevallingshuis of thuis in goede handen bent.

Het is ook helemaal niet erg als je voor pijnbestrijding kiest, ook niet als je dat in eerste instantie niet gepland had. Luister naar je lichaam en kies wat het beste is voor jou en je kindje. Elke bevalling en elke ervaring is anders. Jouw bevalling is uniek en maak daarom dus de keus die bij jou past, ongeacht wat de rest van de wereld daarvan vindt.

3. You are not alone.. I am here with you

Niet alleen een prachtig nummer van Micheal Jackson, maar ook de waarheid! Hoe zenuwachtig je ook bent tijdens je bevalling, hoe bang je ook kan zijn, weet dat er ergens op de wereld op precies hetzelfde moment een andere mama precies hetzelfde aan het doen is als jij.

Ik kon uit die gedachte erg veel kracht halen. Al eeuwenlang bevallen vrouwen over heel de wereld in wat voor situatie dan ook van gezonde baby’s. Dit is de oerkracht die moeder natuur ons heeft geschonken. Dit is waar jouw lichaam voor is gemaakt. Je kunt dit!

Daarnaast helpt het natuurlijk ook te weten dat de verloskundige en doktoren er voor je zijn om je te helpen. Tot slot is je (bevallings)partner bij je als emotionele steun. Ik had heel veel aan de lieve woordjes die mijn verloofde in mijn oor fluisterde op de momenten dat ik het even moeilijk had.

4. Don’t worry about a thing …’Cause every little thing gonna be all right.

Om maar even in het kader van de songteksten te blijven; Bob Marley zong het al en gelijk heeft hij! Probeer zo relaxt mogelijk te zijn. Ik heb uit ervaring gemerkt dat dat echt helpt. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe makkelijker alles zal gaan.

Maak je niet druk om je eventuele andere kind dat nog naar de oppas moet als je weeën zijn begonnen, want er is vast een papa of vriendin die hem of haar weg kan brengen. Maak je niet druk om het feit dat je daar half naakt op de bevallingstafel zal liggen, want de verloskundige heeft alles al een keer gezien. En schaam je niet om het van de daken te schreeuwen als het helpt tijdens het persen. Doe wat je lichaam je zegt en: ‘Let it go..Let it goooooo…

Succes!

Voor alle dames die ook binnenkort gaan bevallen en dit gelezen hebben, hoop ik dat mijn bevallingstips een beetje helpen. Ik wens jullie allemaal heel veel succes en vergeet vooral niet waarom je bevalt: je krijgt één van de mooiste cadeaus ooit! Of je nu voor de eerste keer of de tiende keer ligt te puffen.