Blog
Borstvoeding, rechten en beeldvorming

Zelfs als je bewust heb gekozen voor borstvoeding of het vanzelfsprekend geeft als natuurlijk gevolg op je zwangerschap, kun je een aantal hindernissen op je weg tegenkomen. Volgens mij kunnen wij vrouwen hier zelf proactief veel in betekenen.

Kolfrecht

Het onderzoek van 24Baby.nl wijst uit dat er veel te winnen is op het gebied van het naleven van het kolfrecht. Met name door de werkgevers.
Daarnaast maken vrouwen niet altijd melding van ongeschikte kolfruimtes op de werkvloer of de strubbelingen die zij van collega’s en werkgever ervaren bij het uitoefenen van hun kolfrecht.

Oorzaken

Dit heeft verschillende oorzaken. Je kunt te weinig kennis hebben over je rechten. Wat zijn precies de rechten die je hebt en waar kun je melding maken wanneer dit recht wordt geschonden? De vastgelegde wetgeving omtrent kolfrecht vind je in dit artikel. Deel je kennis hierover met verse moeders of mama’s to be, samen sta je sterk!

Je kunt je ook bezwaard voelen tegenover je werkgever en je collega’s om voor jezelf op te komen. Toch kan er een essentieel keerpunt ontstaan wanneer je letterlijk gaat staan voor jezelf, je hard maakt voor jouw rechten en daarmee de rechten van je kindje en andere mama’s, hoe spannend dit ook kan lijken. Laat je steunen door je partner, familie of andere gelijkgestemden. Hoe vaker mensen in aanraking komen met borstvoeding en de rechten omtrent dit onderwerp, hoe normaler het wordt.

Borstvoeding buitenshuis

Borstvoeding geven buitenshuis is voor sommige moeders vanzelfsprekend, voor anderen wat onwennig. De reacties op een voedende moeder in ‘het wild’ lopen ook nogal uiteen. De één juicht het toe, de ander rolt afkeurend zijn ogen.

Het woord discreet valt vaak in discussies binnen ‘moedergroepen’ online en wordt gebruikt ter goedkeuring van buitenshuis voeden. Want natuurlijk is het prima dat je je kindje tijdens je lunch buitenshuis de borst geeft, maar dan wel in het geheim.

Dat is namelijk de letterlijke betekenis van het woord discreet. Dit woord mag worden verbannen uit het gespreksgebied van moeders die borstvoeding geven. Laten wij vrouwen onszelf geen deelgenoot maken van het inperken van onze mogelijkheden. Het zijn gewoon borsten en moedermelk is de norm voor baby’s. 

Petities

Er gaan petities rond die ertoe bij moeten dragen dat er een wetgeving komt die voedende moeders beschermd. De huidige wetgeving zou niet duidelijk genoeg zijn waardoor moeders belemmerd kunnen worden in het geven van borstvoeding buiten hun voordeur. Of dat alleen aan de huidige wetgeving ligt vraag ik me af. Daarnaast is het nog niet volledig sociaal geaccepteerd dat wij onze kindjes publiekelijk aan de borst leggen. 

De vraag is wat je hier zelf proactief in kunt betekenen, want hoe mooi en vooruitstrevend een petitie ook kan zijn, er zijn misschien ook bijwerkingen van. Een petitie ten behoeve van het recht voor bescherming om buitenshuis te voeden kan de beeldvorming doen ontstaan dat we daartoe nu niet in ons recht staan. 

Internationale rechten

Een baby heeft de simpele behoefte om gevoed te worden en daardoor te overleven. Wie de internationale rechten van het kind er op naslaat kan lezen dat een kind recht heeft op voeding. Artikel 5 gaat in op de verantwoordelijkheid van de ouders en het begeleiden van het kind in de uitoefening van zijn/haar rechten op een manier die past bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Wat direct aansluit op artikel 24: het recht dat onze kinderen hebben op gezondheid en gezondheidsvoorzieningen. Borstvoeding dus. 

Mooie, noodzakelijke internationale rechten die ons kunnen sterken in onze behoefte onze kindjes te voeden waar en wanneer nodig is. Wat zou er gebeuren als wij borstvoedsters ons bewust zouden zijn van ons recht en dat van onze kindjes, wanneer wij de ruimte innemen die er in de wetgeving al ligt… Voor sociale acceptatie zorgen wij namelijk zelf. Door te doen! Zien voeden doet voeden.

Dus dappere borstvoedsters, in Nederland mag een kindje overal gevoed worden. Bordjes die aangeven dat je ergens mag voeden lijken fijn, maar betekenen niet dat er plekken zijn waar dit niet mag. Zowel buitenshuis als op de werkvloer mogen wij onze plek innemen. Het zou fijn zijn als we met elkaar de weg vrij maken voor onze kinderen. Zodat hun generatie borstvoedsters met open ‘mind’ en open armen wordt ontvangen waar zij ook mogen gaan. Maak en wees het verschil wat je zelf graag zou zien! 

May the breasts be with us 😉
Oh nee, the breasts áre with us! 

Liefs, 
Mevrouw Boob

Om met elkaar te vieren wat er is, te verbinden, kennis te delen en te genieten, organiseert Mevrouw Boob een feest met als centraal thema borstvoeding: Mevrouw Boob – Het FESTIVAL.

Borstvoeding, rechten en beeldvorming