Blog
Baby met friese jongensnamen

Je baby gaat helemaal los en huilt hartverscheurend. Zonder na te denken pak je hem op en draag je hem een stukje. Stilte. Hij was schijnbaar ontroostbaar, maar is nu helemaal rustig. Verbeelden we ons dit of is het echt waar?

Onderzoek van het RIKEN instituut toont aan dat het dragen van een huilende baby hem automatisch kalmeert en zelfs zijn hartslag verlaagt. Dit lijkt een oeroude reflex van je baby’s lichaam. Het onderzoek is uitgevoerd bij gezonde kinderen van 1 tot 6 maanden.

Ook muizen baby’s kalmeren door ze te dragen

Volgens de onderzoekers zijn baby’s in de armen van de moeders het meest veilig en hebben ze dus een grotere kans om te overleven. Voor moeders is het prettig als hun baby rustig en kalm is. Op deze manier is het dragen een win-winsituatie voor moeder en kind.

Ook bij muizen baby’s vonden de onderzoekers dat zij rustig werden als ze werden gedragen. “Van mens tot muizen, zoogdieren zuigelingen worden kalm en ontspannen als zij worden gedragen” aldus een onderzoeker van het RIKEN instituut.

Waarom je baby gelijk weer gaat huilen als je hem neerlegt

Dit onderzoek verklaart waarom je baby vaak weer gaat huilen als je hem weer neerlegt. De reflex van je baby’s lichaam om rustig te worden is dan namelijk niet meer aanwezig. Veel ouders denken dat hun baby hen manipuleert door weer te gaan huilen, maar deze mentale vaardigheid hebben zij helemaal nog niet als ze zo jong zijn. Dit inzicht kan daarom helpen bij het verminderen van de frustraties van ouders als hun kind weer gaat huilen.

Het werkt ook als anderen je baby dragen

Het kalmerende effect van dragen is het grootste als je loopt. Zitten en stilstaan is minder effectief. Baby’s worden niet alleen rustig van het dragen door de moeder, maar ook vaders, oma’s en onbekende vrouwen kunnen op deze manier je kind rustig krijgen. Dat laatste betekent dat jij af en toe ook echt even rust kan hebben.