Blog
Baby met friese jongensnamen

Langzaam word ik wakker. Wat voelde deze nacht weer kort. Mijn gevoel blijkt te kloppen als ik op de wekker kijk. Om 02.27 hoor ik nog diep te slapen. Van boven hoor ik het gehuil steeds harder worden.

Mijn zoon is 9 maanden en de laatste 3 maanden slaapt hij door. De gebroken nachten van de eerste maanden lijken ver achter ons, maar niet deze nacht.

02.27 Met lichte tegenzin en DWDD

Mijn vriendin slaapt nog. Of lijkt nog te slapen. Ik wacht nog 30 seconden. Het gehuil wordt harder en nog steeds geen beweging naast me. Ik laat mijn baby toch niet langer huilen? Met lichte tegenzin sta ik op.

Als ik bij mijn kleine man kom, is hij behoorlijk overstuur. Ik loop 5 minuten met hem rond zonder effect. Ik besluit samen met hem voor de tv te gaan zitten. Misschien niet pedagogisch verantwoord, maar daar lig ik op dit moment niet wakker van. Na 20 minuten herhaling van De Wereld Draait Door besluit ik de weer gekalmeerde kleine weg te leggen.

02.48 Het compliment, de hint en de fles

Terug in bed krijg ik een compliment van mijn slaperige wederhelft. Van boven horen we nog wel wat gewauwel, maar meestal valt hij daarna snel in slaap.

Of niet natuurlijk. Het gewauwel wordt steeds zeurderiger. Zal ik hem dan maar een fles geven?, vraag ik. Mijn partner pakt de hint op en zegt met een zucht: dat doe ik wel. Na enkele minuten stilte val ik weer in slaap.

03.11 Verlatingsangst en topoverleg

Nog voor ik verder kon dromen, schrik ik wakker. Gekrijs van boven en gestommel op de trap. Sorry, hij wil echt niet slapen, zegt mijn vriendin. Een fles doet normaal wonderen, maar dit keer niet. Hij leek moe na de fles, maar op het moment dat hij in zijn bed werd gelegd begon hij paniekerig te huilen. De fase van verlatingsangst lijkt begonnen.

We beslissen na een kort topoverleg dat hij de rest van de nacht tussen ons in mag slapen. Helaas denkt hij daar anders over. In het begin ligt hij rustig, maar al snel slaat de verveling toe. Hij trekt aan onze haren, kruipt over ons heen, kletst tegen zichzelf en weet met de afstandsbediening de tv aan te zetten. Misschien moeten we hem toch minder tv laten kijken.

04.20 Powernap en poging 3

Na een powernap van iets meer dan een uur vindt het tweede topoverleg plaats. Een powernap voor onze kleine uiteraard. Ben jij ook nog wakker?, fluister ik. Ja, is het antwoord. In slaap vallen met een kleine baby naast je is moeilijker dan het klinkt. We besluiten nog 1 poging te doen om hem weg te leggen.

Terwijl ik hem naar boven til slaapt hij lief verder op mijn schouder. Als ik hem in zijn bed leg, gaat het echter mis. Hij heeft door dat ik hem achter ga laten en binnen een halve seconde gaat hij van 0 naar 110 decibel. En zo beland ik voor de tweede keer deze nacht op de bank, terwijl ik naar Matthijs van Nieuwkerk kijk.

06.45 Vredige slaap en een grote gaap

Pas rond 06.30 slaapt de gehele familie weer gelijktijdig. Met zijn drieën liggen wij vredig naast elkaar. Tot de wekker dit vredige evenwicht weet te verstoren en wreed een einde maakt aan deze korte, lange nacht.

Gedrieën kijken we geïrriteerd naar de wekker. Terwijl wij aanstalten maken om op te staan, gooit onze lieverd er een grote gaap uit en doet hij zijn ogen weer dicht.