Blog
Baby met friese jongensnamen

Hoe graag je het ook wilt, bij de eerste woorden die je baby spreekt begrijpt hij niet wat hij zegt. De meeste baby's gaan pas na een jaar echt praten. Voor die tijd oefenen ze wel goed. Een aantal opvallende onderzoeken wijzen uit dat je baby al heel jong met taal bezig is.

Voor de geboorte!

Vanaf de 30e week in de zwangerschap heeft een kind het vermogen te luisteren. Dit gebruiken ze meteen. Niet alleen om de stem van de moeder te leren kennen, maar ook om bepaalde klanken te leren herkennen.

In dit onderzoek kregen baby’s tussen de 7 en 75 uur(!) oud een speen. Iedere keer dat ze aan de speen zogen hoorden ze een nieuw woord. Bij het horen van vreemde woorden zogen ze vaker aan de speen. Blijkbaar konden ze direct na de geboorte al horen of een woord in hun moedertaal gesproken werd.

Snelwoordenonderscheiden

Onverstaanbaar dat Frans, ze plakken ook al die woorden aan elkaar! Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ook in onze eigen taal pauzeren we niet tussen de woorden. Toch zijn onze hersenen heel goed in staat om onderscheid te maken tussen verschillende woorden.

Hommel
Bron: Radboud universiteit Nijmegen

Een kind kan vanaf 7 maanden dit onderscheid maken. Terwijl het zelf nog wat willekeurige geluiden maakt en af en toe een woordje probeert te herhalen, kan je kind dus al hele zinnen in woorden opdelen. Al snapt het nog niets van de inhoud.

Eerste woordjes: ”Baba… mama”

Wanneer zal je kind voor het eerst iets tegen je zeggen? Vanaf 9 maanden kan hij opdrachten uitvoeren die jij tegen hem zegt. Ook kan hij rond die leeftijd zelf geluiden maken met een betekenis. Maar dat is nog niet hetzelfde als zelf woorden maken.

Op welke leeftijd je baby z’n eerste woordjes spreekt verschilt natuurlijk per kind. Maar vanaf een maand of twaalf is het mogelijk dat hij je voor het eerst wat zal zeggen. En dan maar hopen dat het na al die tijd niet ‘papa’ wordt in plaats van ‘mama’…

Zelf deelnemen aan onderzoek?

In het Babylab van de Radboud Universiteit Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar de taalontwikkeling en naar de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen tot drie jaar.

Lees alles over de taalontwikkeling van je baby.