Blog
Vrouw wil stoppen met anticonceptie en voelt aan haar buik

Het is inmiddels alweer bijna 2 weken geleden dat ik besloot te stoppen met anticonceptie en mijn implanon verwijderd is. Dit ging helaas niet helemaal soepel omdat het staafje een beetje ingekapseld was. 45 minuten, een extra doktersassistent en een tweede verdoving later lukte het dan toch en stond ik weer buiten met een beurse bovenarm met verband eromheen. De huisarts grapte nog: "Ik zie je wel weer verschijnen als het zover is, hè!".

Sinds het verwijderen van de implanon voel ik dat er van alles aan de gang is in mijn lichaam. Met name de eerste dagen had ik hoofdpijn, pijnlijke borsten en het rommelde flink in mijn buik. Aangezien ik al een eerdere ervaring heb met het stoppen met hormonale anticonceptie, herken ik deze symptomen maar al te goed. Mijn lichaam is druk bezig met resetten naar de fabrieksinstellingen!

Behalve de lichamelijke veranderingen merk ik ook dat ik me mentaal weer een stuk vrolijker en positiever voel. Bijzonder hoe snel je deze veranderingen kan merken als je stopt met die extra hormonen. Voor iedere vrouw is dit natuurlijk anders, maar ik reageer nogal sterk op hormonale anticonceptie. Ik vind het een fijn idee dat mijn lichaam het nu weer helemaal zelf mag gaan regelen.

Ovulatie?

Toen ik vorig jaar stopte met de pil duurde het een kleine twee maanden voordat ik weer voor het eerst ‘echt’ menstrueerde. Dat viel me toen best wel mee, omdat je ook weleens leest dat het meer dan zes maanden of nog langer duurt voordat alles weer op gang komt. Als ik de dokter mag geloven, menstrueer je na een implanon vaak een stuk sneller dan na de anticonceptiepil. Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren.

Mijn menstruatiecyclus was de vorige keer na de pil heel onregelmatig. Dus zodra ik weer een keer ongesteld word, betekent dat niet per se dat mijn ovulatie over 14 dagen volgt. Maar ik merk het wél als ik in mijn vruchtbare dagen zit en mijn eisprong nadert. Mijn lichaam geeft me dan allemaal seintjes volgens de Billingsmethode. De moeite waard om dat een keer te bestuderen als je net zoals ik een onregelmatige cyclus hebt!

Geduld is een schone zaak

Om mezelf niet gek te maken, ga ik niet te veel focussen op mijn lichaam en denken dat ik van alles voel. Ik laat het gewoon gebeuren de komende tijd. Voorlopig dus maar om de dag aan de slag! Dat vindt vriendlief helemaal niet zo erg… 😉

Je weet het tenslotte maar nooit!

Blogger Renske

Blogger Renske (28) werkt in het onderwijs. Onlangs hakten zij en haar partner de knoop door: ze willen proberen zwanger te worden. Op 24Baby.nl deelt ze de ontwikkelingen en haar ervaringen in deze spannende tijd! Volg Renske iedere twee weken in haar blog op weg naar zwangerschap en moederschap. Lees alle blogs van Renske >

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app