BLOG
Geboortekaartjes trends en tips

Geboortekaartjes zijn er in alle soorten en maten. Waren vroeger de kaartjes nog klassiek en redelijk basic, tegenwoordig zijn de gekste dingen mogelijk. Ze zijn lang niet meer altijd vierkant en dubbel gevouwen. We nemen je graag mee langs de nieuwste trends in geboortekaartjesland.

Bij het uitzoeken van het perfecte geboortekaartje zijn eigenlijk twee dingen belangrijk:

  • Staat alles wat je wilt vertellen erop? Denk aan de naam, geboortedatum, geboortetijd, gewicht, lengte, een persoonlijk tekstje, jullie namen en adres en eventueel een gedichtje. Een kleine instructie ten aanzien van kraambezoek wordt ook vaak gedaan.
  • Is het kaartje geheel naar jullie smaak? Kortom past het goed bij jullie en jullie nieuwe aanwinst?

Met het tweede punt kan je tegenwoordig alle kanten op. Er zijn tal van nieuwe trends om je te inspireren. Wij nemen de leukste onder de loep.

Foto van je baby

Je kunt geen website voor geboortekaartjes openklikken of de schattige baby’tjes lachen je vanaf de kaartjes tegemoet (of liever gezegd – ze liggen vredig te slapen). We zijn trots op onze nieuwe spruit en willen die het liefst zo snel mogelijk aan de hele wereld tonen.

Een foto van je baby’tje op een mooie linnen achtgrond of verwerkt in een sprookjesachtige omgeving, het kan allemaal. Je kunt er ook voor kiezen alleen een foto van bijvoorbeeld de voetjes of handjes in het geboortekaartje te plaatsen, een mooie teaser voor je kraambezoek.

Voorbeelden van geboortekaartjes met de foto van een baby
Voorbeelden van geboortekaartjes met de foto van een baby

Bosdiertjes en uiltjes

Uilen zijn ontzettend hip! Misschien wel omdat ze zoveel gezichten hebben: stoer, lief, schattig, wijs, kleurrijk of juist sober en strak. Het veelzijdige vogeltje prijkt op vele geboortekaartjes, elke aanbieder heeft er wel een aantal in hun collectie opgenomen. Bosdiertjes zoals vosjes, eekhoorntjes, egeltjes en beertjes doen het ook erg goed op het moment. Het natuurthema is in!

Speciale collecties

Er zijn natuurlijk collecties die nooit uit de mode raken en waarmee je dus altijd goed zit. Denk aan Disney, wie is er niet mee opgegroeid? Of de beertjes van Forever Friends, al jaren populair en ze blijven schattig. Een perfecte keuze als je op zoek bent naar zo’n lieve en leuke all time favorite.

Voorbeelden van Disney en Forerver Friends kaartjes
Voorbeelden van Disney en Forerver Friends kaartjes

Trendy en stoer

Ben je niet zo van het zoetsappig en schattige of geen dierenvriend? Houd je meer van een strak en trendy uiterlijk zonder al te veel poespas? Dan is er ook keus genoeg voor je. Grote robuuste lettertypen met stoere symbolen zoals sterren, ankers, wolken of een maan op een achtergrond van spijkerstof, steigerhout of juten zijn ook volop te vinden. Het is een populair ontwerp voor jongens, maar ook voor meisjes is deze variant in opmars.

Voorbeelden van trendy en stoere geboortekaartjes
Voorbeelden van trendy en stoere geboortekaartjes

Zelf maken – design programma’s

Veel online aanbieders van geboortekaartjes beschikken over een design sectie. Natuurlijk kun je altijd je eigen tekst bepalen en je kaartje vanuit een ontwerp naar smaak wat aanpassen en opmaken, maar sommige aanbieders bieden nog meer mogelijkheden. Je kunt dan zelf een achtergrond kiezen, een lettertype en figuurtjes (bloemen, bomen, diertjes, sterretjes, wolken en andere vormen) toevoegen. Zo is het mogelijk je eigen unieke ontwerp te maken. Het vergt wat extra tijd en creativiteit, maar origineler kan haast niet.

Zelf maken – all the way

Ben je echt heel creatief en heb je in deze periode van grote veranderingen, regeldingen en babykamerklussen nog ergens wat tijd over, dan kun je ook een kaartje helemaal zelf maken. Een creatief idee, een foto van je kleine wondertje en wat photoshoppen en je bent er. Op pinterest is leuke inspiratie te vinden hiervoor. Zo kwamen wij laatst onderstaande originele creatie tegen.

Orgineel zelf gemaakt geboortekaartje

Tips bij je geboortekaartje

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en verlies je in de pagina’s en carrousels vol kaartjes uit het oog waar je nu op moet letten. Daarom geven wij nog wat praktische tips, die handig kunnen zijn bij het project dat ‘geboortekaartje uitzoeken’ heet.

  • Een babykaartje uitzoeken voor je kindje doe je maar één keer. Vraag je bij het uitzoeken dus af of bepaalde trends wel bij je passen. Vind je het kaartje over een aantal jaar nog steeds wel leuk?
  • Begin op tijd met uitzoeken en maak je bestelling vooraf klaar door hem op te slaan in de webshop. Na de bevalling heb je genoeg andere dingen aan je hoofd. Met één klik je bestelling versturen is dan wel zo fijn.
  • Bestel een proefdruk van je favo kaartje. In het echt ziet een kaartje er toch vaak anders uit dan op een foto op internet. Bij de meeste webshops kan dit gratis.
  • Maak van tevoren een adressenlijstje. Je zou zelfs voor je bevalling de enveloppen al kunnen schrijven.
  • Let op de drukkosten. Je kunt helemaal verliefd worden op een betaalbaar kaartje om er vervolgens bij het bestellen achter te komen dat er nog zo’n €70 drukkosten bijkomen. Houd dit dus in je achterhoofd. Of kies, als je niet voor dit soort verrassingen wilt komen te staan, voor een winkel die all-in prijzen hanteert.
  • Vermeld de rusttijden van je kraamperiode op je kaartje. Voldoende tijd hebben voor het voeden en geregeld rust nemen is belangrijk voor jou, je partner en je kindje.
  • Zorg ervoor dat je een aantal reservekaartjes bestelt, voor het geval dat je je bedenkt dat je die ene verre oudtante toch ook een kaartje wilt sturen.

Wil je nog meer inspiratie opdoen en ben je benieuwd naar de leukste webshops voor geboortekaartjes van dit moment? Bekijk onze top 5 >>