Blog
Ik word gek van al die goedbedoelde adviezen

Als moderne moeder zit ik natuurlijk ook op Facebook, diverse ouderschapsforums en lees ik vaak artikelen over opvoeding. De één schijnt het nog beter te weten dan de ander. Daarnaast zijn er nog zeeën aan boeken over hoe je het allemaal moet doen.

Whatever works for you

Iedere moeder, vader en kind zijn anders en elk gezin is uniek. Natuurlijk zijn er richtlijnen qua opvoeding, maar uiteindelijk is de keus aan papa en mama om te bepalen wat het beste is voor de kindjes en wat het beste werkt voor hen. Ik heb het eerlijk gezegd zelfs wel eens als ik met een vriendin praat dat ik zoiets heb van: “Nou, je moet zelf weten dat je dat zo doet, maar wij doen het zo en zijn daar allemaal blij mee.”

Dat geldt bijvoorbeeld voor zindelijk maken, beginnen met vaste voeding of het afwennen van de speen. Ieder kindje is anders en de druk van alles en iedereen die het zogenaamd beter weet, zorgt ervoor dat ik – en vast vele moeders met mij – me af en toe erg onzeker voel en me afvraag of ik het wel goed doe.

Lazer toch op!

Is je kindje blij? Ja. Is je kindje gezond? Ja. Nou, dan doe je het goed! Whatever works for you, zullen we maar zeggen.

Laat je dan ook niet gek maken door anderen die het zo leuk vinden om jouw schatje met die van zichzelf te vergelijken. “Oh, Pietje loopt al. Die van jou is even oud en kruipt nog steeds niet. Misschien is er iets mis.” Lazer toch op! Die van jou praat misschien al en dat kan Pietje niet. In de maatschappij waarin we leven is alles al zo competitief als het maar kan. Zullen we de kleintjes zo lang mogelijk kind laten zijn en van het opvoeden geen wedstrijdje maken.

Bemoeials

Het begint al als je zwanger bent. Iedereen heeft – vaak wel goed bedoeld – advies, maar vooral als je voor het eerst mama wordt, kan het nogal overweldigend zijn. Geloof me been there, done that. Maar zelfs de veteranen onder de ouders worden nog steeds doodgegooid met adviezen. Neem het allemaal maar met een korreltje zout, knik en bedankt en doe lekker waar jij en je partner zich goed bij voelen. Dat is mijn advies. 😉