Blog
Baby met friese jongensnamen

De afgelopen twee dagen deelde Esther de gouden tips die zij had gekregen voor het afbouwen van de avondfles en om je baby te laten doorslapen. Vandaag deelt zij de gouden tip die zij had gekregen om haar baby groente te leren eten.

Tip om je baby groente leren eten

Nog voordat ik begonnen was met het geven van vast voedsel – en gelukkig dus op tijd! – kreeg ik de volgende gouden tip om je baby groente te leren eten.

Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoet. Als je dus begint met het geven van fruithapjes, weten ze van het bestaan van zo’n lekkere zoete traktatie en zullen ze hun neus ophalen voor groente. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de “zoete” groentesoorten, zoals wortelhapjes. Wij zijn dan ook begonnen met het geven van gepureerde sperziebonen, broccoli, bloemkool, etc. Pas na een paar weken, toen Noah al helemaal gewend was aan de smaak van groente en dit ook lekker was gaan vinden, kreeg hij zijn eerste fruithapjes. Zijn voorkeuren wisselen nog weleens, maar nog altijd is Noah dol op avocado, olijven, tomaten, maïs en talloze andere groentesoorten.

Sturen wat je kind lekker vindt

Hetzelfde werkt overigens met andere voedingsmiddelen. Noah smult van rijstwafels en crackers – die hij beide “koekies” noemt – omdat hij hoogst zelden tot nooit een echt koekje gegeten heeft. En water, thee, en af en toe een beetje vers vruchtensap met water vindt hij heerlijk. Limonade kent hij niet. Hiermee wil ik niet zeggen dat het verkeerd is om je kind af en toe wat lekkers te geven. Maar je kunt dus, zo blijkt wel, tot op zekere hoogte sturen in wat je kind lekker vindt!

Heb jij gouden tips? Deel ze!

Bij het geven van tips aan andere jonge moeders voel ik toch altijd een zekere schroom. Want wie heeft mij de expert gemaakt?! Niemand natuurlijk, ik weet alleen wat bij mijn kind goed heeft gewerkt. Toch houd ik telkens in mijn achterhoofd hoe sommige tips van anderen mij enorm hebben geholpen (en hoe ik andere goedbedoelde raad mijn ene oor in en mijn andere oor uit heb laten gaan).

Dus mijn laatste gouden tip: deel je ervaringen en geef advies. Als de ander er niks aan heeft of er niks in ziet, is hij of zij het ook zo weer vergeten. Maar wie weet blijkt die ene tip van jou enorm waardevol voor de ander. Als (misschien niet eens zo) nieuwbakken ouder heb je het al zwaar genoeg!

Mamablogger Esther

Esther (34) is jurist, woont samen en is moeder van 2 kids.