Blog
Baby met friese jongensnamen

Dag Sem tot volgende week en ik geef hem stiekem nog een derde knuffel ter afscheid. Sem heeft weinig aandacht meer voor mij. Zijn moeder is er en hij gaat aan zijn volgende avontuur beginnen, de fietstocht naar huis. Ik zwaai mijn kleinzoon en schoondochter uit, tot ik hen niet meer zie. Blij doe ik de deur weer dicht, want wat was het gezellig vandaag, net of ik niet ruim drie weken was weg geweest.

Vanmorgen was ik een beetje zenuwachtig, want zou Sem mij nog wel herkennen? Langzaam deed ik de voordeur open alsof ik de hernieuwde ontmoeting ook langzaam wilde laten verlopen. Sem zegt ‘oma Anna’ en steekt beide armen uit en duikt in mijn armen en kijkt me stralend aan. ‘Oma Anna’ zegt hij nogmaals ter verduidelijking en ondertussen lopen we naar de woonkamer.

Plat van het lachen bij het zien van zijn aap

Sem vertelt over een grote cha-ga-ge (vrachtwagens blijven zijn grote liefde) en ik moet mijn schoenen aan doen. Sem vindt het dus nog steeds niets als ik op mijn sloffen loop. Er volgt direct actie, hij haalt mijn schoenen en ik smeer een boterham voor hem. Sem eet gezellig zijn boterham bij mij op schoot (met mijn schoenen aan) en zegt geregeld stralend ‘oma Anna’. Lieve schat, wat knap dat je dat nog weet. Ik ben ontroerd hierover al geeft dit niet geheel de juiste lading aan, maar het komt wel in de buurt.

De woorden ‘oma zal je nooit meer zo lang achterlaten’ en ‘wat heb ik je toch gemist’ zeggen Sem niets. Sem eist wat speelgoed op en straalt als hij zijn ‘grote cha-ga-ge’ ziet staan. Die had hij wel echt gemist, dat zie je aan alles. Vol liefde pakt hij hem op en gaat er mee rijden. Hij ligt ook helemaal plat van het lachen bij het zien van zijn aap. Die had hij niet echt gemist, maar nu hij hem toch ziet is het wel hilarisch.

Gelukkig ‘oma’mens

Rond 10 uur geeft Sem aan dat hij naar bed wil en hij pakt zijn slaapzak. ‘Eerst bad’, zegt hij en ik loop vol bewondering over zijn woordenschat achter hem aan de trap op. Zeer nonchalant loopt hij naar boven, vol vertrouwen dat ik hem opvang als het nodig is. Het bad is bekend want hij gooit zijn boot en andere attributen er vast in en gooit zijn been over de rand om aan te geven dat ik haast moet maken.

Als hij heerlijk in zijn bedje ligt te slapen kan ik alleen maar blij zijn dat mijn kleinzoon mij zo vertrouwt als oma. Het gevoel van onvoorwaardelijke liefde voor mijn kleinkind en het deel mogen uit maken van zijn leventje, maakt van mij een compleet en gelukkig ‘oma’mens.

Meer opa’s en oma’s

Bij opa ’n oma.nl lees je over de bijzondere band tussen kleinkinderen en hun bekende opa of oma.