Advertorial
Een baby doet haar eerste stapjes op het strand

Je glimt van trots. Hij deed het. Hij deed het echt! Zijn eerste stapjes. Helemaal los! Ok, het ging wat wankel en het was niet heel ver, maar je baby deed zijn eerste stapjes!

Deze kleine stapjes zijn voor je kind een reuzensprong in zijn ontwikkeling. Het lijkt of je kleine van het éne op het andere moment geen baby meer is.

Wanneer de eerste stapjes

De meeste baby’s beginnen tussen de 10 en 18 maanden met zelfstandig lopen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar gemiddeld ziet de ontwikkeling er als volgt uit:

  1. Rond 9 maanden begint een baby met zichzelf optrekken.
  2. Tussen de 9 en 12 maanden staat een baby en doet hij voorzichtig stapjes, terwijl hij zich ergens aan vasthoudt.
  3. Tussen de 12 en 14 maanden zet een baby zijn eerste stapjes los.
  4. Rond de 14de of 15de maand kan een baby zelfstandig rondlopen.

Als jouw baby achter of voor loopt op dit schema, is dat niks om je zorgen over te maken. Loopt hij na 18 maanden nog steeds niet, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Tips voor het leren lopen

Uiteindelijk zal je kind zelf moeten leren lopen, echter kan je het wel stimuleren door ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn.

  • Geef je baby positieve feedback. Door hem te complimenteren groeit zijn zelfvertrouwen. Moedig je baby aan en klapt enthousiast als hij vooruitgang boekt in zijn loopproces.
  • Leren lopen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Zorg er dus voor dat je baby relatief veilig kan vallen door scherpe punten te bedekken en een zacht kleed neer te leggen over een harde vloer.
  • Vroeger werden loopstoeltjes gebruikt voor het leren lopen, tegenwoordig wordt dit echter afgeraden. Naast dat er veel ongelukken mee gebeuren kan het ook nog is een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Gebruik bij voorkeur dus geen loopstoeltje.
  • Als je baby buiten gaat lopen zijn babyschoentjes nodig. Kies voor babyschoentjes van goede kwaliteit want de gezondheid van je baby staat natuurlijk voorop. Orthopedisch chirurg Dr.Visser beveelt babyschoenen aan die getest zijn op de kwaliteit van het materiaal, pasvorm, voering en de zool. Hiermee kun je met een gerust hart met je baby naar buiten.