Blog
Baby met friese jongensnamen

Wij vroegen jullie hoeveel kinderen je graag zou willen hebben. De Nederlandse norm van twee kinderen leeft duidelijk een stuk minder onder de bezoekers van 24Baby! Velen van jullie willen het liefst een groot gezin met drie, vier of meer kinderen.

Jullie keuze

Toch nog 9% van de bezoekers wil helemaal geen kinderen. Nog minder populair was de optie 1 kind. Niemand kiest voor het opvoeden van een kind zonder broertjes of zusjes. De keuzes 2 kinderen en 4 of meer kinderen werden beide door iets meer dan een kwart van de bezoekers gekozen. Drie kinderen was de populairste keuze en werd gemaakt door maar liefst 1 op de 3 stemmers!

Hoeveel kinderen heeft een gemiddeld gezin?

In de 19e eeuw kreeg de gemiddelde vrouw nog 6 kinderen. Na de geboortepiek direct na de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal geboorten in de jaren ’60 en ’70 snel. Door de anticonceptiepil, emancipatie en ontkerkelijking ging het geboortecijfer van 3,2 naar 1,5 in de jaren ’80.

Sinds de jaren ’80 stijgt het aantal kinderen per vrouw weer. De laatste gegevens van het CBS geven aan dat de gemiddelde Nederlandse vrouw in 2011 tijdens haar leven 1,76 kind zal krijgen. Dit is niet genoeg om de Nederlandse bevolking in stand te houden. Hiervoor zijn iets meer dan 2 kinderen nodig.

Hoeveel Nederlanders krijgen geen kinderen?

Van de vrouwen die nu 50-60 jaar oud zijn is 19% kinderloos. Bij ongeveer de helft van deze vrouwen was dat een vrijwillig keuze. Van de mannen in deze leeftijdscategorie kreeg 26% geen kinderen.

Ben je tevreden met je aantal kinderen?

In heel Europa is het gewenste aantal kinderen hoger dan het aantal kinderen dat geboren wordt. Gelukkig is dit verschil in Nederland relatief klein. De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo’n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een ‘half’ kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.

Hoeveel kinderen per land
Hoeveel kinderen per land

Kinderen willen en kinderen krijgen

Het goede nieuws is dat volgens onderzoek van het NIDI 84% van de mensen die op dat moment een kind willen krijgen, hun wens binnen enkele jaren in vervulling zien gaan. Wanneer je kinderwens verder in de toekomst ligt wordt de kans dat hij uitkomt steeds kleiner. Stel het krijgen van kinderen dus niet uit!