Blog
Baby met friese jongensnamen

Na de geboorte van je baby beleef je de eerste dagen heel intens. Hoe zou je zijn eerste aanblik ooit kunnen vergeten? Maar voor je het weet is er een jaar voorbij en weet je niet meer of hij huilde bij z'n eerste badje. Als je een babydagboek bijhoudt kun je altijd even terugbladeren en heb je later een mooi aandenken voor je kind.

Natuurlijk is het in de periode direct na de geboorte erg hectisch. Je moet nog wennen aan je rol als moeder, je moet bijkomen van de bevalling en dag en nacht je kindje verzorgen. Vraag daarom papa in de eerste week veel foto’s te maken en zorg dat je je babydagboek al voor die tijd hebt klaarliggen.

Zelf een babydagboek maken

Als je creatief bent en van schrijven houdt kun je eenvoudig zelf een babydagboek maken. Koop een mooie multomap en voldoende bladen. Schrijf hierin vooral wat je zelf wilt! Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven over:

  • Jezelf. Tegen de tijd dat je kind zijn babydagboek kan lezen ben jij vast flink veranderd. Wat zijn nu je hobby’s? Wat voor werk doe je en hoe wonen jullie?
  • De geboorte. Waar was je toen de weeën begonnen? Wat voor herinneringen heb je aan de gynaecoloog of verloskundige? Wie sprak je na de bevalling het eerste?
  • De eerste weken. Huilt je baby veel? Wat vindt mama het mooiste moment van de dag? En papa?
  • De eerste maanden. De voedings- en slaaprituelen. En de liedjes die jullie voor hem zingen.
  • Na een paar maanden zul je wat minder vaak schrijven. Het is wel leuk om alle ‘mijlpalen’ te beschrijven. Wat vindt hij van de eerste keer vaste voeding? Wanneer kon hij voor het eerst zitten? En kruipen?

Een babydagboek of baby invulboek kopen

Er zijn ook verschillende invulboeken te koop. Hierin staan allemaal vragen die je alleen maar hoeft te beantwoorden. Je hebt hiermee iets minder vrijheid, maar je hoeft niet na te denken waarover je zal schrijven. Bedenk voor je een invulboek koopt goed hoe lang je deze bij wilt houden. Sommige boekjes zijn alleen voor het eerste jaar, anderen tot wel 5 jaar.

Foto’s en kaartjes

Natuurlijk bewaar je ook het geboortekaartje, bijzondere felicitaties en maak je veel foto’s. Deze kun je inplakken in je babydagboek, maar je kunt ook dingen bewaren in een aparte doos. Je kunt hierin ook de echo foto’s, het eerste baby pakje, knuffels en later het groeiboekje van het consultatiebureau etc. stoppen.

Digitaal babydagboek

Een andere optie is op internet of op je pc een dagboek bij te houden. Je kunt dan altijd dingen aanpassen en het delen met de rest van de wereld. En als je niet zo’n schrijver bent kun je ook filmpjes maken. Als je je baby filmt maak dan veel korte filmpjes. Je gaat later niet uren naar één filmpje kijken, maar wilt wel verschillende situaties zien. Film daarbij niet alleen bijzondere gebeurtenissen, maar ook de vaste rituelen. Juist de momenten die nu zo vanzelfsprekend lijken zijn straks heel mooi om terug te zien!