Blog
Baby met friese jongensnamen

In het verleden heb ik problemen gehad, zowel in mijn jeugd als met mijn ex man, waarvan ik vorig jaar gescheiden ben. Hierdoor heb ik nu ik weer zwanger ben, te maken met Jeugdzorg.

Door een beperking heeft mijn ex man grote problemen zijn gedrag in toom te houden, hierdoor is ons zoontje naar een pleeggezin gegaan. Dat wil zeggen: eerst naar een crisisgezin en daarna, op een leeftijd van 10 maanden, naar het pleeggezin waar hij nu ook zit. Ik heb het goed getroffen, want soms hoor je horrorverhalen over pleeggezinnen, maar dit zijn enorm aardige mensen en ik ben inmiddels bevriend geraakt met de pleegmoeder.

Jeugdzorg

Nu heb ik dus weer met Jeugdzorg te maken, want als je al een kind hebt dat onder toezicht is geplaatst, wordt dat automatisch ook gedaan met je volgende kind(eren). Ik wist dit en daarom durfde ik ook niet meer zwanger te worden. De vader van het kind waarvan ik nu in verwachting ben en ik hebben het daarom ‘veilig’ gedaan, maar helaas scheurde het condoom en ben ik zwanger geraakt. En als moeder en/of kind geen medisch gevaar lopen, pleeg ik geen abortus.

Je wordt door Jeugdzorg onderzocht of je geschikt bent als ouder. Mijn problemen zijn: problemen in mijn jeugd (veel mishandelingen en seksueel misbruik op jonge leeftijd), weinig geld, gewelddadig huwelijk achter de rug en…ik heb te veel huisdieren…8 katten.

Mijn katten

De katten zijn schatten van beesten en luisteren goed, iets wat de kinderbescherming ook opviel, toch is het een probleem. Wie hulp nodig heeft kan op mijn hulp rekenen, zeker als het om een dier gaat. Daarom heb ik die katten, het zijn stuk voor stuk vrienden van me die ik onderdak en hulp aangeboden heb. Eén van hen heb ik in september al 13 jaar, 5 katten heb ik 10 jaar in huis, één heb ik 5 jaar en de jongste bijna 4 jaar.

Het liefst wil Jeugdzorg dat ik mijn katten weg doe, maar zo ga ik niet met dieren om. Zelf heb ik bij de dierenbescherming gewerkt en weet dat het zo niet werkt (bovendien kost het € 80 per kat om ze af te staan…), terwijl de asielen al vol zitten. En je vrienden doe je toch niet weg, omdat er een kind komt? Het liefst heb ik zowel mijn katten als mijn kind, maar ja… Twee katten lopen op hun eind, ze zijn (bijna) 13 en de oudste is waarschijnlijk 17. Daarna komen er 4 van 10 jaar. Het ‘probleem’ lost zich vanzelf op.

De kinderrechter

“Katten zoeken graag warme plekken op en gaan soms op de keel liggen van het kindje…” wordt er dan uitgelegd. Ja, dat kan, maar daar ben ik toch zelf bij? Ik laat het kind niet alleen met de katten. De kinderkamer wordt verboden terrein voor de katten.

De katten hebben een eigen kamer waar ze eten en waar de kattenbakken staan. Daar zit een haak op de deur, zodat de katten er wel in en uit kunnen, maar het kind niet. “Ja, maar de katten lopen dus los door het huis…” is het tegenargument van de kinderrechter. Mijn reactie was dat het belangrijkste punt was dat het kind niet de kattenkamer in kon en dus niet aan het kattenvoer en de kattenbakken kon komen. Maar nee, mevrouw de rechter zag het liefst dat de katten de hele dag in hun kamertje bleven zitten.

Uitspraak

Jeugdzorg vindt dat ik teveel trauma’s opgelopen heb in mijn leven, maar intussen bezorgen ze me zelf een trauma. Mijn kind wordt straks samen met de pleegouders en mij opgevoed. Ik zie haar dan elke week en ze leert me dus wel gewoon kennen. Van tijd tot tijd zal mijn situatie bekeken worden.