Blog

Noorse onderzoekers hebben een bijzondere studie uitgevoerd naar de leeftijd waarop vrouwen tussen 1750 en 1900 kinderen kregen, hoeveel jaar er tussen de geboortes zat en hoe hoog de kindersterfte was. Deze gegevens, verkregen uit kerkelijke archieven, werden naast omgevingsinformatie gelegd, zoals de zonneactiviteit.

Negatieve effecten van de zon

De resultaten van het onderzoek wezen erop dat meer uv-straling negatieve effecten kon hebben op meerdere generaties. Kinderen die werden geboren in jaren met veel zon hadden een grotere kans om in het eerste of tweede levensjaar te sterven dan kinderen die werden geboren in jaren met minder zon. Daarnaast was de levensverwachting van kinderen die werden geboren in jaren met veel zonneactiviteit ruim 5 jaar korter.

Ook kregen deze kinderen later zelf minder kinderen. Zo bleek de invloed van de zon door te werken in volgende generaties.

Daarnaast is gebleken dat deze verbanden sterker waren in gezinnen met een lage sociaal-economische status. Deels is dit te verklaren omdat vrouwen van lagere komaf vaker op het land werkten en dus meer aan zonlicht werden blootgesteld.

Foliumzuur

De verklaring voor de negatieve effecten van uv-straling is te vinden in de invloed die blootstelling aan de zon heeft op de hoeveelheid vitaminen in je lichaam. Hoewel regelmatig in de zon zitten een positief effect heeft op de hoeveelheid vitamine D, heeft het mogelijk een negatief effect op de hoeveelheid vitamine B11: foliumzuur!

Tijdens de zwangerschap is foliumzuur belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Pas op met zonnen

We weten al langer dat je beter niet uren in de zon of onder de zonnebank kan liggen als je zwanger bent. Het verhoogt het risico op een zwangerschapsmasker en een te hoge lichaamstemperatuur als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Daarom: wees voorzichtig met zonnen! Het heeft invloed op je kinderen én je kleinkinderen!

Bron: Scientias