Blog
kraambezoek bij pasgeboren baby sandrinos fotografie

'Wat voor fotograaf ben jij?' "Ik ben geboortefotograaf." 'Oh leuk, zoals Anne Geddes ook doet met die baby’s in bloempotten enzo.' "Nee, ik ben bij de bevalling aanwezig en fotografeer de geboorte." Stilte en verbaasde blik. 'Dat meen je niet, breng je dan alles in beeld? Ik bedoel, ook zo recht van voren? Jemig, ik zou dat niet willen hoor, een vreemde aan mijn bed.'

En ik begin weer met mijn uitleg over hoe integer wij werken, hoe wij bijna onzichtbaar op een prachtige wijze de bevalling in beeld brengen, zodat je foto’s krijgt die je met gemak aan iedereen kunt laten zien.

Het beroep geboortefotograaf is in sommige landen al vrijwel ingeburgerd; in Nederland moeten we er nog erg aan wennen. Hoe vaak ik niet te horen krijgen: “Oh, ik wist niet eens dat dat bestond, een geboortefotograaf die bij je bevalling aanwezig is.”

Altijd standby

Als fotograaf is een bevalling het meest intieme waar je bij aanwezig kunt zijn. Het vak romantiseren is niet nodig, want het vergt veel van de fotograaf.

Ik kan middenin de nacht uit mijn bed gebeld worden of weggeroepen worden van een te gek feestje. Of ik sta net onder de douche mijn haar te wassen en heb geen tijd meer mijn haar te fatsoeneren, want ik moet zo snel mogelijk op pad.

De telefoon gaat mee naar het toilet, onder de douche (nou ja, vlakbij) naar het restaurant en naar bed. Ook tijdens de yoga ligt mijn mobiel naast het yogamatje. Want stel, het begint, dan moet ik gelijk kunnen schakelen.

Vluchttas

Mijn vluchttas staat, net zoals die van de zwangere, klaar bij de deur, evenals mijn fototas. Afspraken voor die dag worden snel verzet en zodra de bevalling goed op gang is, ga ik op pad. Dat kan midden in de nacht zijn, als iedereen in mijn straat lekker ligt te slapen. Of aan het begin van de avond, als je al weet dat je een nachtje gaat overslaan.

De spanning die de aanstaande ouders voelen, voel ik ook. Het blijft iedere keer weer een wonder. Dat was zo toen ik voor de eerste bevalling op pad ging en is het nu nog steeds. Iedere geboorte van een nieuw mensje is bijzonder en iedere bevalling is anders. Geboortefotografen leven zo intens mee, dat we het vaak over ‘onze baby’s’ hebben. Groot is de opluchting iedere keer weer als alles goed is gegaan.

Ja, ik heb echt het mooiste vak van de wereld!!!

Geboortefotografen.com

Hallo! Wij zijn de beroepsvereniging Geboortefotografen.com. Iedere maand schrijven wij een blog over een bijzondere, hilarische of emotionele gebeurtenis die wij meemaken tijdens ons werk als geboortefotograaf. Lees alle blogs >