In samenwerking met logo davitamon
Man sport om fit te blijven

Het is zo ver! Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het vormen van een gezin. Om deze wens in vervulling te laten gaan, is jullie vruchtbaarheid belangrijk. Voor mannen is de kwaliteit van de spermacellen van belang. Een gezonde leefstijl en de juiste voedingsstoffen kunnen hier positief aan bijdragen. Maar welke voedingsstoffen kunnen de vruchtbaarheid van de man ondersteunen?

De vruchtbaarheid van de man

De spermakwaliteit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Beweeglijkheid. De zaadcellen moeten een behoorlijke afstand afleggen naar de eicel: zo’n 12-15 centimeter. Om deze afstand succesvol te overbruggen, moeten ze een goede beweeglijkheid hebben.
  • Hoeveelheid. Normaal gesproken bevat sperma ongeveer 20 tot 50 miljoen zaadcellen per milliliter. Als de zaadlozing minder zaadcellen bevat, is de kans op een bevruchting kleiner. Een vruchtbaarheidsarts kan eventueel onderzoeken hoeveel zaadcellen er in de sperma aanwezig zijn.
  • Kwaliteit. De vorm en vitaliteit van de zaadcellen zijn belangrijk voor de kans op een bevruchting. Ook hier kan een fertiliteitsarts onderzoek naar doen.

Welke mineralen zijn goed voor de spermakwaliteit?

Een gezonde leefstijl kan helpen om de spermakwaliteit te verbeteren. Ook kunnen bepaalde mineralen een rol spelen bij de aanmaak van zaadcellen. Zink en selenium zijn mineralen die bijdragen aan de productie van sperma. Daarnaast is selenium ook goed voor de beweeglijkheid van de zaadcellen.

Wist je dat het ontstaan en rijpen van een zaadcel ongeveer 70 dagen duurt? Positieve veranderingen merk je dus pas na een paar weken.


De complete multivitamine voor mannen

Goed nieuws: Davitamon Compleet Man bevat zink en selenium! Daarnaast bevat dit voedingssupplement vitamines en mineralen die goed zijn voor de man. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Let op: dit voedingssupplement is een aanvulling op de voeding. Gevarieerd en gezond eten volgens de Schijf van Vijf is belangrijk! Lees voor aankoop de verpakking.

Lees meer

Fabels over spermakwaliteit

Over de kwaliteit van sperma bestaan verschillende fabeltjes. Zo zou het dragen van strakke broeken zorgen voor slechtere zaadcellen. Veel van deze verhalen kloppen niet of zijn overdreven. Gezond leven en het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen via gezonde voeding of supplementen is goed voor de spermakwaliteit.

Houd in gedachten dat het even kan duren om een baby te maken. Lukt het niet meteen? Dan hoef je je dus niet direct zorgen te maken. Hebben jij en je partner vragen over jullie vruchtbaarheid? Of zijn jullie al meer dan een jaar aan het proberen? Neem dan contact op met jullie huisarts. Deze kan jullie verder helpen.