Blog
Slimme aziatische baby met bril, potlood en boek

Baby’tjes kunnen ons niet vertellen wat ze weten of wat ze van iets vinden. Om hier toch achter te komen, onderzoekt het Babylab van de Universiteit Leiden de ontwikkeling van het babybrein. Voor het huidige onderzoek is Babylab op zoek naar kindjes tussen de 5 en 8 maanden van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap.

WIL JIJ MEEDOEN MET HET ONDERZOEK?

Geef je dan hier op of neem contact op met het Babylab via telefoonnummer 06 24 76 07 24 of stuur een mailtje naar leiden.babylab@gmail.com

Invloed van roken tijdens de zwangerschap

De hersenen van je kleine wondertje ontstaan en ontwikkelen zich, terwijl je baby nog veilig in jouw buik zit. Het is dan ook niet gek dat roken tijdens de zwangerschap invloed kan hebben op de ontwikkeling van (ongeboren) baby’s. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat kindjes van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap een verhoogde kans hebben op bijvoorbeeld een taalachterstand, concentratieproblemen of gedragsproblemen.

Dr. Szilvia Biro, onderzoeker bij Babylab: “Met dit onderzoek willen we kijken of, wanneer, hoe en waar de hersenen van baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap rookte zich anders ontwikkelen. Hierbij kijken we specifiek of de kindjes een andere hersenactiviteit hebben bij sociale stimuli. Sociale prikkels zijn voor baby’tjes namelijk erg belangrijk. Ze hebben jou immers nodig om te overleven en reageren dan ook al heel snel op sociale handelingen.”

“Sociale prikkels zijn voor baby’tjes erg belangrijk. Ze hebben jou immers nodig om te overleven.” Dr. Szilvia Biro, onderzoeker Babylab

Het begrijpen van sociale handelingen wordt bij volwassenen op een aantal plekken in het brein verwerkt. Door de hersenactiviteit van baby’s te meten, kan onderzocht worden waarom sociale stimuli op die plekken in de hersenen verwerkt worden en hoe het brein zich verder ontwikkelt. Dr. Szilvia Biro: “Als we dan ook nog kijken naar het verschil in ontwikkeling tussen roken en niet-roken, ontdekken we misschien hoe we al in een vroeg stadium de effecten van het roken op de ontwikkeling van kindjes kunnen verminderen of tegengaan.”

Meten van de hersenactiviteit bij baby’s

Om erachter te komen hoe baby’s de wereld om zich heen leren begrijpen, maakt het Babylab van de Universiteit Leiden gebruik van een NIRS-scanner (Nabije Infrarood Spectroscopie). Dit is een veilige en babyvriendelijke methode om de hersenactiviteit van baby’tjes te meten.

Baby met nirs-kapje op schoot bij moeder
Baby’tje met het ‘badmutsje’, de NIRS-scanner, bij Babylab

Dr. Szilvia Biro: “Bij volwassenen kan je de hersenen goed onderzoeken met een MRI-scan. Hiervoor moet je alleen heel stil kunnen liggen: dat kan je aan een baby natuurlijk niet vragen. Daarnaast kan een MRI bij kleine kindjes alleen als er een medische noodzaak is en dat is bij dit onderzoek niet het geval.”

Met de NIRS-scanner kan de hersenactiviteit van baby’s veel gemakkelijker gemeten worden. Het kindje krijgt een soort badmutsje op met kleine LED-lampjes, detectoren en draadjes. Ondertussen kan de baby gewoon lekker bij mama op schoot zitten en zich vrij bewegen.

Wat kan je van het onderzoek verwachten?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een half uur. De eerste 15 minuten kan je kindje wennen aan de setting, maak je kennis met de onderzoekers en krijg je uitleg over het onderzoek. Daarna begint het onderzoek pas echt en gaan jij en je kindje naar een aparte ruimte met een groot scherm. Op dit scherm worden filmpjes afgespeeld.

Je kindje krijgt het ‘badmutsje’ op, maar kan gewoon lekker bij jou op schoot blijven zitten. Dan start een video met afwisselende beelden die steeds herhaald worden. Zo zie je een vrouw die sociale spelletjes uitbeeldt, zoals kiekeboe. Deze beelden worden afgewisseld met stilstaande plaatjes van objecten en filmpjes van bewegende objecten, bijvoorbeeld een werkende machine.

“Veel ouders vinden het leuk om mee te werken aan het onderzoek. Ze vinden het interessant om de reactie van hun kindje te zien.” Dr. Szilvia Biro, onderzoeker Babylab

Je baby wordt tijdens het onderzoek gefilmd, zodat de onderzoekers op een scherm mee kunnen kijken naar de reactie van je kindje. Dr. Szilvia Biro: “We kijken hierbij vooral of de hersenactiviteit die op dat moment gemeten wordt ook daadwerkelijk wordt opgewekt door de beelden die het kindje op de video ziet. Het kan natuurlijk dat een kindje met iets anders bezig is dan de video en dan zijn de resultaten niet meer betrouwbaar. Door mee te kijken, kunnen we dit controleren.”

Na afloop vul jij nog een aantal vragenlijsten in. Daarna zijn jullie klaar en krijgt je kleine een leuk kadootje mee naar huis. Ook ontvang je een vergoeding van €50,- en worden je reiskosten vergoed.

De uiteindelijke resultaten van het gehele onderzoek ontvang je in een speciale nieuwsbrief. Houd er rekening mee dat dit wel een tijdje kan duren!

Meedoen met het onderzoek?

Lijkt het jou interessant om mee te werken aan het onderzoek, heb je een kindje tot 8 maanden of ben je nog in verwachting en heb je tijdens je zwangerschap gerookt? Geef je dan hier op, neem contact op met het Babylab via telefoonnummer 06 24 76 07 24 of stuur een mailtje naar leiden.babylab@gmail.com.

Over Babylab

In het Babylab van de Universiteit Leiden wordt onderzocht hoe baby’tjes in de leeftijd van 4 tot 30 maanden de wereld om zich heen leren begrijpen. Het team van onderzoekers bestaat uit Dr. Szilvia Biro, Prof. Claartje Levelt en Dr. Stephan Huijbregts. Zij onderzoeken hoe baby’s taal leren en hoe ze het verband tussen een handeling en het resultaat van die handeling leren begrijpen.