In samenwerking met logo Kaartje2go
Baby met de perfecte babynaam slaapt rustig

Het uitkiezen van de juiste babynaam is een van de belangrijkste beslissingen die je tijdens je zwangerschap neemt. Je kindje moet er immers een leven lang mee doen. Op het geboortekaartje wil je dan ook een klinkende naam, die mensen bijblijft. Hoe weet je zeker of jouw gekozen naam de beste is?

Tip 1: bekijk hoe de naam op je geboortekaartje staat

Met het geboortekaartje maken jullie de naam van je kindje wereldkundig. Het is dan ook verstandig om goed de tijd te nemen voor dit belangrijke poststuk. Met de Naamtester van Kaartje2go kan je in een keer zien hoe jullie lievelingsnaam staat op verschillende geboortekaartjes.

Hoe de naam staat op de kaartjes, is een belangrijke graadmeter voor jouw gevoel bij de naam. Je kan al voordat je definitief een kaart hebt gekozen ervaren hoe jullie geboortekaartje er straks uit zal zien. Hoe voelt dat? Als je merkt dat jouw naam op de kaartjes je raakt, zit je hoogstwaarschijnlijk goed.

Test je naam

Vul hier je babynaam in en kijk hoe deze op het kaartje staat.

Tip 2: geef broertjes of zusjes inspraak

Heb je al oudere kinderen? Dan kan het lonen om hen naar hun mening te vragen. Je hoeft niet direct te vertellen dat dit je favoriete naam is. Laat de naam eens terloops vallen en kijk hoe je kinderen erop reageren. Ook voor hen is de naam van hun nieuwe familielid belangrijk.

Kijk ook of je de naam van je nieuwe baby bij de rest van het gezin vindt passen. Hier zijn geen vaste regels voor. Het belangrijkste is jouw gevoel. Sommige mensen vinden rijmende namen niet leuk, maar als jij Pim en Kim juist een mooie combinatie vindt, past die naam dus goed bij jou.

Tip 3: raadpleeg Google

Een korte zoektocht op Google kan je essentiële informatie over je lievelingsnaam geven. Hoe zou je het bijvoorbeeld vinden als er een seriemoordenaar is met dezelfde naam als jouw baby? Ook vervelende liedjes waar de naam in voorkomt kunnen een struikelblok zijn.

Als je toch aan het googlen bent, wil je misschien ook de betekenis van de naam opzoeken. Sommige namen die in Nederland heel gebruikelijk zijn, hebben in het buitenland een heel andere betekenis. Dit hoeft niet uit te maken voor je keuze, maar het is handig als je er rekening mee wil houden.

Tip 4: lees de geboorteaankondigingen in de krant

Sommige namen zijn voor korte tijd bijzonder populair in bepaalde plaatsen. Wil je graag dat jouw kind een unieke naam krijgt? Raadpleeg dan de geboorteaankondigingen in jouw lokale krant. Hierdoor merk je het op als er in jouw regio ineens opvallend veel kinderen met jouw favoriete naam worden geboren.

Ook landelijk zijn sommige namen immens populair. Dit heeft voordelen, want iedereen kent deze namen en weet ze te spellen. Heeft dit niet jouw voorkeur? Leg jouw gekozen naam dan langs de Top 50 populairste namen. Hierdoor vergroot je de kans op een originele keuze.

Tip 5: test de naam stiekem

Zodra jij en je partner het eens zijn, kunnen jullie de naam al een beetje testen. Schrijf bijvoorbeeld vast een verjaardagskaart voor iemand die na de geboorte jarig is, met daarop ook de naam van jullie nieuwste gezinslid. Op deze manier weet je precies hoe het voelt als jullie kleine straks deze naam krijgt.

Andere mogelijkheden om te testen zijn het ontwerpen van een huisnummerbordje, een geboortebord of een kraamslinger. Spreek ook de naam hardop uit naar elkaar. Hoe ligt hij in de mond? Kan je hem met verschillende emoties uitspreken? Als dit allemaal goed voelt, heb jij de perfecte naam voor je kindje gevonden. En zo niet, dan kan je je altijd nog bedenken. Succes!