Blog
Baby met friese jongensnamen

Met de geboorte van onze baby kreeg ik er gebroken nachten bij. Welke oplossing past bij mij en mijn vriend om weer meer slaap te krijgen tussen de nachtvoedingen door?

Nachtvoedingen

Het is 1 uur ’s nachts. Naast me hoor ik gesmak, gesputter en gepruttel in het wiegje. Het is weer tijd voor een voeding. Na flink wat nachten ben ik aardig behendig geworden en ik takel Bauke uit z’n wiegje bij ons in bed.

Na een half uurtje word ik wakker. O help, Bauke ligt nog naast me. Ik schrik ervan, ik ben in slaap gevallen terwijl hij aan het drinken was en ik heb niets gemerkt. Ik leg m’n hand op z’n buikje. Gelukkig, hij ademt nog. Mijn hartslag vindt weer het normale ritme terug.

Dit gebeurt een aantal nachten achter elkaar. Ik schrik steeds minder vaak als ik wakker word met Bauke naast me. Ik begin te vertrouwen op m’n moederinstinct en dat ik hem niet zal pletten. Voor de veiligheid heb ik het dekbed tot halverwege ingestopt, dus hier kan hij ook niet onder raken. Toch probeer ik hem zo vaak mogelijk weer terug in zijn wieg te leggen.

Samen slapen

Ondanks dat ik me voorneem om Bauke terug te leggen, gebeurt dit in werkelijkheid steeds minder. Na weken van twijfelen besluiten we dat Bauke maar naast mij blijft liggen in de nacht. Hij begint in zijn eigen bed en als hij wakker wordt voor een voeding blijft hij bij ons liggen. Zo hopen we dat hij niet vervreemd raakt van zijn eigen bed en dat ik ook zoveel mogelijk slaap kan krijgen.

Hoe zorg ik dat ik voldoende slaap krijg als er geen plek meer voor mij in bed is? Bauke ligt met gestrekte armen en beslaat daarmee 80 centimeter van het matras van 1.60 meter. Zijn vader neemt zo’n zelfde stuk in beslag. Blijft over: 0 centimeter voor mama. En ja, dat is zo’n beetje onmogelijk! Na een aantal nachten in verkrampte houdingen en met een protesterende linkerschouder is het tijd voor verandering.

Co-sleeper

Na wederom veel wikken en wegen besluiten we om een co-sleeper te maken. Bauke en ik hebben maar geluk met zo’n handige papa in huis. Binnen een avond staat er een mooi bedje aan ons bed vast. Eindelijk slaap ik weer ontspannen. Bauke slaapt ook rustig en steeds langer achter elkaar. De ene nacht drinkt hij vaak, de andere nacht weer minder.

Samen slapen blijkt voor ons goed uit te pakken. Zijn gesnurk zorgt voor een lach op mijn gezicht. Hopelijk is dit ook de juiste keuze voor de lange termijn. De grote lach van Bauke waar ik elke morgen mee wakker word is goud waard!