Blog
Baby met friese jongensnamen

Nederlandse kinderen mogen zich gelukkig prijzen! Onlangs heeft UNICEF een onderzoek gedaan naar het welzijn van kinderen in rijke landen. Nederland staat op de eerste plaats en heeft daarmee, in vergelijking met 10 jaar geleden, Zweden van de troon gestoten. De kids hebben dus helemaal niks te klagen!

Nederland nummer 1!

Volgens het onderzoek van UNICEF staat Nederland op nummer één in drie van de vijf categorieën: financieel welzijn, opleiding, en gedrag en risico’s. De Nederlandse kinderen hebben het dus bijzonder goed als het gaat om rijkdom en school. Ook wat betreft geweld tussen kinderen onderling, gezond gedrag en risicofactoren zoals blootstelling aan alcoholmisbruik scoort Nederland hoog.

Top 10

Dit is de top 10 van het onderzoek:

  1. Nederland
  2. Noorwegen
  3. IJsland
  4. Finland
  5. Zweden
  6. Duitsland
  7. Luxemburg
  8. Zwitserland
  9. België
  10. Ierland

Nederlandse kinderen

Het mooist is toch wel om te zien wat kinderen zélf zeggen. Over hun relaties met ouders en leeftijdsgenootjes zeggen Nederlandse kinderen dat ze hun klasgenootjes aardig en behulpzaam vinden (80,4%), en dat ze het heel makkelijk vinden om met hun ouders te praten, zowel met mama (91,7%) als met papa (81,4%).

Nederlandse kinderen lijken dus zelf te vinden dat ze opgroeien in een prettige en veilige omgeving waarin ze zich kunnen uitdrukken zoals ze zelf willen.

Dit zijn drie factoren die volgens ons bijdragen aan het geluk van onze kinderen.

Ontbijtje

Nederlandse kinderen staan met stip op één als het gaat om ontbijten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zonder kunnen kinderen zich minder goed concentreren. Maar ja, Nederlandse kinderen kunnen dan ook elke ochtend genieten van een boterhammetje chocopasta of hagelslag. Natuurlijk is het ontbijt dan ook elke ochtend een feestje!

Aan de andere kant scoren Nederlandse kinderen niet zo goed op het eten van fruit. De tip van de redactie is dan ook om de kids ’s ochtends ook maar een appeltje of een mandarijntje toe schuiven!

De hele familie draagt bij

Nederland loopt voorop. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Nederlandse moeders werk en moederschap weten te combineren op een manier die moeders in andere landen benijden. 68% van Nederlandse vrouwen werkt parttime, gemiddeld 25 uur per week. Nederlandse vrouwen hebben hierin over het algemeen de ideale balans gevonden tussen het professionele leven en het moederschap.

Ook vaders springen graag bij in Nederland. Een derde van Nederlandse vaders kiest ook voor parttime werk, bijvoorbeeld om één dag in de week door te kunnen brengen met de kids: de ondertussen welbekende papadag!

Maar het blijft niet bij mama en papa. Ook de grootouders spelen een grote rol in Nederland. Oma en opa helpen in Nederland graag om de kinderen op te vangen, zodat papa en mama rustig kunnen werken. Nederlandse grootouders zijn trots op hun rol in het leven van hun kleinkinderen.

Ook Nederlandse ouders zijn gelukkige mensen

In het World Happiness Report van 2013 bleek op basis van onderzoek door de Verenigde Naties dat Nederlandse volwassenen hoog scoren. Volgens dit onderzoek zijn we het vierde gelukkigste land ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlandse kinderen erg gelukkig zijn als ze worden opgevoed door gelukkige mensen!