Blog
Zwangere vrouw houdt haar buik vast

Blogger Sara praat graag over haar zwangerschap, maar vindt dat je deze 3 vragen écht niet aan een zwangere vrouw kan stellen...

1. Weet je zeker dat het geen tweeling is?

Of überhaupt een opmerking over de grootte, of juist kleinere omvang van je buik. Bij mij zag je snel dat ik zwanger was. Eigenlijk was ik daar juist heel blij mee. Heel lang in een fase zitten waarbij mensen je aanstaren of je nou zwanger bent of gewoon veel te veel hebt gegeten de laatste tijd, is ook geen pretje.

Maar de keerzijde was dat mensen zich vaak verbaasden als ze hoorden dat ik nog helemaal niet zo ver was als ze al dachten. Wekelijks kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd dat het vast een tweeling moest zijn. En of ik dat wel zeker wist. Vooral die laatste vraag verbaasde me keer op keer. Uhm, ik ben zwanger, heb al 3 echo’s gehad en echt geen idee of het 1 of 2 kindjes zijn. Wat denk je zelf?

2. Duurde het lang voordat het raak was?

Ten eerste: dit gaat je helemaal niks, maar dan ook niks aan. Ten tweede: misschien wel. En als dat zo is, dan zou dat zomaar een heel pijnlijk en gevoelig onderwerp kunnen zijn dat je niet zomaar in de supermarkt aansnijdt terwijl we elkaar amper kennen. In ons geval was het meteen raak. Hier ben ik ongekend dankbaar voor en ik besef me dat dit voor heel veel mensen die graag kinderen willen, absoluut niet is weggelegd.

En toch raakte het me persoonlijk als het me gevraagd werd. Omdat het zomaar had gekund dat ook wij bij de groep hoorden waarbij het gewoon heel lang niet lukte en ik met deze mensen meevoelde. Aan hen was het vast ook weleens gevraagd.

3. Je eerste trimester is voorbij, hoe kan je nu dan nog misselijk zijn?

Nou, dat kan dus blijkbaar. Ik voelde me bij week 20 pas ietsje beter. En dat duurde helaas maar kort. Eigenlijk was ik 9 maanden lang misselijk en moe. Ook die zwangerschappen bestaan. Gek genoeg was er in mijn eerste trimester meer begrip en geduld voor dan daarna. Regelmatig kreeg ik in mijn tweede en derde trimester het gevoel dat de ander die ‘geïnteresseerd’ vroeg hoe ik me voelde, vond dat ik zeurde als ik eerlijk antwoord gaf. Vraag het dan niet!