Blog

Toen ik stopte met de pil was ik eerder dan gedroomd zwanger. Mijn vriend en ik waren nog niet heel lang bij elkaar, maar er wel van overtuigd dat wij samen ouders wilden worden. Dus toen ik tijdens een weekendje weg ontdekte dat mijn pilstrip nog thuis op het nachtkastje lag, besloten we dat ik er net zo goed mee kon stoppen. Dan kon mijn lichaam alvast herstellen van jarenlang pilgebruik en het duurt toch even voordat er weer een normale cyclus op gang komt. Althans, dat dachten wij. Het liep anders.

Onverwacht zwanger

Toen ik niet gelijk ongesteld werd, was dit helemaal volgens verwachting. Ik maakte me dan ook totaal geen zorgen. Ik beperkte mijn alcoholgebruik, omdat ik gelezen had dat dit de cyclus negatief kan beïnvloeden. Maar ik had wel vlak achter elkaar twee bruiloften van goede vrienden. Beide bruiloften waren zeer gezellig en de alcohol vloeide rijkelijk. Ik dronk ook de nodige wijntjes en biertjes.

In de weken erna voelde ik me erg lusteloos en moe. ’s Avonds om 9 uur viel ik op de bank in slaap en ik had geen zin om te sporten. Ik had eigenlijk helemaal nergens zin in en voelde me niet mezelf. Maar pas toen ik ’s middags op mijn werk achter mijn beeldscherm in slaap dreigde te vallen, begon er iets te dagen. Zou het echt waar kunnen zijn…?

De volgende ochtend deed ik een zwangerschapstest en verschenen er direct twee heldere blauwe streepjes. We waren dolgelukkig! Maar hoe zat het nou met de alcohol die ik gedronken had? Was dit schadelijk geweest voor het kindje in mijn buik?

Zwanger na alcohol

Een zoektocht op internet leverde niet veel meer op dan paniek. Ernstige hersenschade zou al op kunnen treden in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap. Ook zou het gebruik van alcohol kunnen leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Ik besloot te stoppen met lezen en het aan de huisarts te vragen.

Gelukkig stelde zij me gerust. Het komt vrij veel voor dat de moeder alcohol drinkt voordat ze erachter komt dat ze zwanger is en dit leidt zelden tot complicaties of schade, zo vertelde de huisarts. Wel adviseerde zij nadrukkelijk om na de positieve zwangerschapstest geen druppel meer te drinken. Dat heb ik natuurlijk goed in mijn oren geknoopt. Al was ik dat toch al niet van plan, zeker niet na alles wat ik op internet had gelezen!

Gedurende de rest van de zwangerschap maakte ik me toch af en toe zorgen of ik niet tot dat zeer kleine percentage zou horen waarbij er wel nadelige gevolgen zijn. Zolang het kindje in je buik zit, kun je dit gewoon niet zeker weten.

Eind goed, al goed

Inmiddels is mijn zoontje ruim een jaar en maak ik me geen enkele zorgen meer. Hij is in alles snel, loopt al goed, brabbelt veel en is een heel blij mannetje.

Eind goed, al goed dus. Maar zodra we besluiten dat het tijd is voor een broertje of zusje voor Noah en ik weer met de pil stop, komt er bij mij geen druppel meer in!

Alcohol tijdens je zwangerschap

Lees meer over het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap