Blog
Op vakantie met baby

De zomervakantie is in aantocht! We hebben er zin in! Heerlijk, even met het gezin ertussenuit. Nieuwe indrukken en ervaringen opdoen in een andere omgeving, vrij van werk en geen huishouden. Kortom: qualitytime en lekker genieten.

Kindvriendelijk

Vorig jaar zomer zijn we voor het eerst met onze dochter op vakantie geweest. Ze was toen 6 maanden. Voor het gemak bleven we in Nederland: een huisje op een kindvriendelijk vakantiepark in de Veluwse bossen. Niet te ver rijden en allerlei faciliteiten bij de hand. Bovendien hadden we prachtig weer. Het is ons uitstekend bevallen.

Genieten in de bergen

Dit jaar zoeken we het toch wat verder van huis. Manlief en ik houden heel erg van de bergen en hoe leuk is het om nu met z’n drietjes naar ons lievelingsdorp in Oostenrijk te gaan. Ons meisje is nu wat ouder, dus krijgt er vast ook iets meer van mee. En wat we bij het boeken van onze vakantie nog niet wisten, maar wel hoopten, is dat ze nu als een kievit rondloopt. Ideaal dus met de vele speelweides en andere kindervoorzieningen die daar zijn.

We hebben voor de gelegenheid ook een draagzak gekocht, waarin zij prinsesheerlijk kan zitten terwijl wij onze wandelingen maken. Onderweg picknicken in het gras, waar ons meisje lekker kan rondhobbelen en we genieten van het prachtige uitzicht. En van elkaar als gezin. Mmm, ja, ik kijk ernaar uit!

Een auto vol

Maar ja, dan die reis… en al die spullen… Een vakantie met een kind is toch anders dan met z’n tweetjes. Met z’n tweeën namen we altijd al redelijk wat mee, maar met een kind heb je toch een hoop extra spullen.

Oké, het is natuurlijk wat je er zelf van maakt. Maar we gaan met de auto, inclusief dakkoffer, dus dan kunnen we ook aardig wat meenemen. Bovendien ben ik graag voorbereid en neem dan ook het liefst zoveel mogelijk kleertjes mee, kinderkleren worden nu eenmaal sneller vies, en wat etenswaren van thuis die ze gewend is, dan weten we dat ze in ieder geval iets lust als we daar zijn.

En dan heb ik het nog niet eens over alle andere (praktische) spullen, zoals flesjes, drinkbekers, luiers, doekjes, lievelingsknuffels, het vertrouwde nachtlampje, boekjes, wat speelgoed, noem maar op. Omdat het wisselvallig kan zijn in de bergen, lijken mij regenlaarsjes, een poncho en een warme jas ook geen overbodige luxe.

Je snapt het al: de auto zit straks vol. Ik hoor mijn man al zuchten dat het niet gaat passen, maar uiteindelijk past het altijd! Gelukkig gaan we naar een Europees land, dus mochten we toch iets vergeten zijn, dan is het vast wel te koop.

Pauze

Voordat we op plaats van bestemming zijn, moeten we eerst nog ruim 900 kilometer rijden. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om met onze beweeglijke dochter in het vliegtuig te zitten, dus met de auto vind ik eigenlijk best lekker. Maar, het is natuurlijk wel een eind.

Uiteraard splitsen we de reis in tweeën op door middel van een overnachting. En waar we vroeger per stop maximaal zo’n 10 minuten pauzeerden voor een plaspauze en om de benen te strekken, nemen we daar nu langer de tijd voor. Vooral geen haast hebben. Lekker even eruit, energie kwijt en daarna hopelijk een dutje doen in de auto. Ik kijk dan ook uit naar leuke speeltuintjes onderweg.

Tips gezocht

Voor in de auto ben ik nog op zoek naar de beste tips om de reis zo gezellig mogelijk mee door te komen. Een kind van 16 maanden zal niet heel veel meer slapen, maar kan zich ook niet uren zelf vermaken. Filmpjes op de iPad houden we achter de hand, maar wat is leuk – en ook handig – om in de auto mee te spelen?

Zelf denk ik al aan een paar kleine cadeautjes, die ze onderweg mag uitpakken. Maar wat doe ik daar in? Ik ben benieuwd naar jullie tips en andere reiservaringen!

Annemarie Verschoor-van Gent

Annemarie (32) is in 2017 moeder geworden van een dochter. Als communicatieadviseur houdt zij van schrijven en vindt ze het mooi om dat te combineren met een van haar andere passies: haar meisje. In haar blogs schrijft ze vanuit haar eigen ervaringen over het moederschap: vooral de leuke, maar soms ook de lastige dingen die daarbij horen. Lees alle blogs van Annemarie >