In samenwerking met Logo Kinderopvang Humanitas

Goed nieuws verspreidt zich altijd razendsnel op een kinderdagverblijf. We waren dan ook allemaal hartstikke blij toen we hoorden dat de moeder van Bas uit de peutergroep in verwachting was.

Een opkikkertje voor mama

Minder blij waren we toen we hoorden dat de zwangerschap na enkele maanden niet verliep zoals gewenst en dat ‘mama’ bedrust moest houden.

Opa kwam kleine Bas brengen en uiteraard hielpen onze pedagogisch medewerkers (pm’ers) de opa van Bas zijn kinderdagverblijftasje in- en uitpakken. Regelmatig zag ik ook dat Bas aan de hand van opa de poort uit huppelde met een leuk knutselwerkje; een opkikkertje voor Mama. We leefden allemaal volop mee.

Een klein wereldwonder

Toen moeder eenmaal bevallen was en ze zelf weer met Bas mee kon, had ze kleine Bob trots bij zich. Op zo’n moment loopt het hele kinderdagverblijf bijna leeg, omdat iedereen het kleine wereldwonder even wil bekijken. Want een wonder blijven wij het vinden, hoe vaak wij ook een baby’tje zien.

Eenmaal weer achter mijn pc, zie ik hoe een pm’er even met moeder meeloopt, want een autostoeltje aan de arm is best zwaar voor een jonge moeder. Trots ben ik dan op “mijn” pm’ers; dit doen ze uit zichzelf, hier komen geen werkplannen of regels aan te pas.

Een fijne groep voor kleine Bob

Als er een nieuw baby’tje meekomt met zijn broertje of zusje, komen de collega’s steevast allemaal even bij mij binnenwippen:‘Weet jij al waar kleine Bob geplaatst wordt? Wij hebben denk ik nog wel plek op de groep!’ De kleine wurm had ons allemaal om zijn kleine vingertjes gewonden.

Als Bob na een paar weken geplaatst wordt, is hij nog een moeilijke drinker. Ik zie de pm’ers hun hele trukendoos leeghalen en er alles aan doen om Bob alle veiligheid te bieden, zodat hij gaat drinken. Regelmatig word ik zelfs mijn kantoor uit gestuurd, omdat ze even een rustig plekje voor hem zoeken. Maar het lukt altijd!

“Bas en bob gaan verhuizen, dat kan toch niet?!”

Na een paar maanden komt een pm’er van de babygroep binnen: ‘Mau, ik heb er slecht van geslapen, heb je het al gehoord? De ouders van Bas en Bob gaan verhuizen en nu gaan ze naar een ander kinderdagverblijf, dichterbij hun nieuwe huis. Dit kan toch niet Mau, kun jij niet eens met moeder gaan praten?’

Meelevend kijk ik naar mijn stoerste pm’er. Ze is er bleek van. Ik snap haar gevoel. Op een kinderdagverblijf kun je niet even “zomaar” werken, daar werk je met je hele hart en ziel. Je ziet de kinderen groeien, biedt ze een warm nest en vertrouwen, beleeft samen met de ouders hun eerste stapjes, hun eerste woordjes en leeft mee als het eerste tandje doorkomt.

Als zo’n hartverwarmend baby’tje dan doorgroeit naar een eigenwijs peutertje, worden ze met liefde doorgeplaatst naar onze peutergroep. Vaak komen ze in het begin nog wel een knuffel halen in de achtergelaten babygroep, ze moeten echt even onthechten (allebei hoor, zowel de pm’ers als de kinderen).

Het cirkeltje rond

Als je bij ons eenmaal 3 jaar bent, ga je door naar de Goofy`s. Op ons kinderdagverblijf hebben we namelijk allemaal dierennamen voor de groepen. Vol trots lopen de kindjes dan de trap op. Ze zijn dan een echte Goofy en voelen zich al echt groot!

Als na een tijdje onze buitenschoolse opvang pm’er komt om een kindje op te halen om te laten wennen, beseffen we dat de cirkel rond is en dat het tijd is voor de volgende fase. Best een beetje trots laten we “ons” kind dan gaan.

Pm’er met hart en ziel

Als een kindje voortijdig vertrekt, hebben pm’ers altijd een beetje moeite met loslaten. Dat maakt het werken in een kinderdagverblijf ook zo leuk: we werken met ons hart en ons gevoel en gaan geen dag met tegenzin naar ons werk. Maar als de cirkel nog niet rond is, moeten onze pm’ers ook met dit gevoel zien te klaren. Ze maken hun “werk” van de eerste 4 jaar het liefste allemaal met hun eigen team af!

Pm’er zijn een beroep? Nee, het is onze roeping!

Maureen Hofstede

Maureen is 48 jaar, moeder van twee volwassen dochters en trotse oma van 3 kleinkinderen. Bij Kinderopvang Humanitas is zij locatiemanager van een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang. Lees alle blogs van Maureen >

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app