Blog
Vader en baby zijn samen boekjes aan het lezen

Lekker sabbelen op de hoeken, erop slaan of ermee gooien. Je baby van 4 maanden een boek geven lijkt vreemd, maar op deze manier maak je je kind al op jonge leeftijd vertrouwd met boeken. Het 'lezen' wordt op die manier een ritueel. Lekker op schoot zitten, luisteren naar de stem van mama en spelen met een boekje.

Boeken voor de allerjongsten

Voor de jongste baby’s zijn er stoffen of houten boeken. Of boeken waarmee je een geluidje kunt maken. Leuk om mee te spelen en om naar de plaatjes te kijken! Deze boeken kunnen bovendien tegen een stootje.

Ontwikkeling

Vanaf ongeveer een half jaar kan je kind je hand volgen als je dingen in een boek aanwijst. Hij begint ook een beetje te brabbelen en voorlezen stimuleert deze taalontwikkeling. Maar even vaak zal je baby liever het boekje pakken om er lekker mee rond te zwaaien. Geef hem hier ook de kans toe.

Tegen de 9 maanden zal je kind de plaatjes steeds beter gaan herkennen. Hij kan een plaatje aanwijzen waarover jij dan meer kan vertellen. Ook kan hij gebaren die je bij de verhaaltjes maakt zelf gaan nadoen.

Lees meer over het stimuleren van de taalontwikkeling.

Gratis BoekStartkoffer

Het project BoekStart heeft als doel kinderen en ouders te stimuleren op een jonge leeftijd met (voor)lezen te beginnen. Het is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Als je baby 3 maanden oud is krijg je in deelnemende gemeenten een waardebon voor de BoekStartkoffer.

In de gratis BoekStartkoffer zit een boekje, een tweede boekje en cd met kinderliedjes, een boekenlegger en een folder over voorlezen. Je kunt de BoekStartkoffer bij een bibliotheek in de buurt ophalen. Je baby wordt dan gratis lid en kan in de bibliotheek ook andere boekjes lenen.

Voorleestips

  • Maak een vast ritueel van het lezen en houd een vast moment aan. Bijvoorbeeld na het voeden.
  • Lees niet alleen de tekst voor, maar vertel ook over de plaatjes of maak er geluiden bij. ‘Welk geluid maakt een koe?’
  • Kinderboeken met knisperende bladzijden, met verschillende textuur of bijvoorbeeld spiegeltjes zijn erg aantrekkelijk voor jonge kinderen
  • Kijk voor deze en meer tips op boekstart.nl