Nisita verkouden baby

Is je kindje verkouden? Dan kan hij wel wat extra verzorging gebruiken. Je baby kan veel last hebben van een verkoudheid. Hij voelt zich niet lekker en kan vaak minder goed ademhalen. Met deze tips komen jij en je kleine goed door het snotterseizoen heen.

Tip 1: verlicht de klachten op een veilige manier

Het liefste zou je met een toverstafje zwaaien en je baby beter wensen. Helaas is dat niet mogelijk, maar je kan de klachten van je kleine wel verlichten.

Een neuszalf op basis van natuurlijke zouten is een prettige manier om een verstopt neusje te behandelen zodat je baby weer vrij kan ademen. Dit is fijner dan een neusspray, omdat je baby er niet zo van schrikt. Heeft je baby ook koorts bij de verkoudheid? Dan kan een zetpil met paracetamol helpen. Lees voor gebruik wel de bijsluiter.

Tip 2: zorg voor extra rust

Bij een verkoudheid is rust extra belangrijk. Het lichaam van je kindje werkt extra hard om het virus tegen te gaan. Probeer dus om zolang je kleine verkouden is meer rust in te plannen. Maak geen speelafspraakjes en beperk prikkels. Zo kan je baby lekker slapen en beter worden.

Tip 3: vergeet jezelf niet

Een verkouden baby heeft extra zorg en aandacht nodig. Ook ’s nachts word je vaker wakker gemaakt als je kleine zich niet lekker voelt. Dit kost jou extra energie, waardoor je weerstand verlaagt. Het is daarom verstandig om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Neem zelf wat extra rust en vraag om hulp als het nodig is. Een verkoudheid kan een tijdje aanhouden, dus let op je eigen gezondheid. Zo kan je uiteindelijk je kindje het beste door zijn verkoudheid heen loodsen.

Tip 4: zorg voor gezonde voeding

Om een verkoudheid te boven te komen is een goede weerstand van belang. Goede voeding met voldoende vitamines helpt daarbij. Geef je borstvoeding? Dan krijgt je kindje direct een aantal afweerstoffen binnen. Vitamine D en K kan je daarnaast extra geven in druppelvorm.

Krijgt je kind al vaste voeding? Dan zijn groente en fruit de beste manier om vitamines binnen te krijgen. Bij een verkoudheid kan het dan ook geen kwaad om een extra appel of mandarijntje tussendoor te eten. Probeer op regelmatige tijden een maaltijd aan te bieden, ook als je kindje minder honger heeft dan normaal. Hij heeft de energie nodig om het virus tegen te gaan.

Tip 5: neem extra hygiënische maatregelen

Wanneer je kind ziek is, is de kans aanwezig dat andere gezinsleden ook worden besmet. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Neem daarom extra hygiënische maatregelen.

Gebruik bijvoorbeeld papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg. Was daarnaast je handen grondig met water en zeep als je in contact bent geweest met lichaamsvloeistoffen van je kind. Op die manier help je voorkomen dat het hele gezin verkouden wordt.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is een verkoudheid onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Dit kan ongeveer twee weken duren. Soms kan er wel reden zijn om je zorgen te maken. Merk je de volgende symptomen bij je baby? Bel dan de huisarts voor overleg.

  • Minimaal 24 uur een temperatuur van boven de 38 graden
  • Veel minder drinken dan normaal
  • Sufheid
  • Benauwdheid
  • Een piepende ademhaling
  • De verkoudheid gaat niet over