Blog
Mommy Green - Vaste voeding

Mijn meisje zit nu helemaal op de vaste voeding. Helaas is ze zo eigenwijs dat ze niet alles wil eten wat ik haar geef. Als het aan haar lag dan at ze enkel brood met jam of koekjes, maar helaas voor haar is mama het daar niet helemaal mee eens. Het is dan ook vaak een uitdaging om haar groenten te laten eten. Hier zijn mijn tips voor vaste voeding.

Zelf doen

Mijn dochter wil alles graag zelf pakken en in haar mondje stoppen. Ze wordt wel eens boos als ik haar wil voeren, want met een lepel eten, dat kan ze nog niet. Na poging 3 stop ik er meestal mee, want je kan eten niet dwingen, vind ik.

Dan willen ze straks helemaal niets meer proeven omdat ze denken dat alles vies is of omdat je het als straf doet. Ik wil juist dat mijn dochter leert dat eten leuk en gezellig is en daarom eet ik overdag altijd samen aan tafel met haar.

Om het probleem van het eigenwijze zichzelf op te laten lossen laat ik haar ’s middags haar broodje zelf eten. Ik snij de broodjes in stukjes en leg ze op de tafel van haar eetstoel. Dan pakt ze ze zelf en ik ben trots dat 90% ervan in haar mondje verdwijnt en niet op de grond. Gelukkig gooit ze niet met eten, maar als ze klaar is, is het een vieze plakboel – dat is dan wel weer minder.

Fingerfoods zoals broodreepjes en Liga’s zijn niet alleen lekker voor je kleine, het is wetenschappelijk bewezen dat ze ook helpen bij de ontwikkeling van de motoriek. Dus naast het feit dat je kleine zichzelf even vermaakt met het eten, is het een mooie reden om het te proberen als je dat nog niet hebt gedaan.

Fingerfoods om te proberen

 • toast in reepjes of blokjes gesneden met jam of smeerworst.
 • baby koekjes zoals Liga of Rusk.
 • dunne plakjes komkommer zonder de schil.
 • blokjes of reepjes gesneden, gekookte wortel (mocht je baby een zoetekauw wezen: gekookt met een klein beetje suiker)
 • plakjes banaan
 • speciale babysnacks zoals wortelknabbels of selderijchips.

Groenten eten

Mijn kleine dametje houdt niet van kiwi en niet van papaja’s . Die hoef ik niet voor haar te bereiden, want dat word huilen geblazen. Gelukkig eet ze voor de rest over het algemeen wel alle groenten en fruit die ik haar voorschotel.

Het liefst heeft ze groene groenten zoals broccoli en spinazie. Ik kook dan ook steeds vaker voor haar en geef haar enkel nog potjes of zakjes babyvoeding op dagen dat mijn man en ik iets bestellen voor het avondeten. Het is niet alleen goedkoper, maar je weet ook precies wat je baby krijgt en natuurlijk heb ik inmiddels een voorraadje in mijn vriezer opgebouwd voor haar. Dat scheelt weer tijd.

Hier zijn mijn dochters favoriete super gezonde baby recepten:

Wortel en pastinaak soep met een twist (40 minuten)

 1. Kook 500 ml water en voeg een kippenbouillonblokje toe.
 2. Snij 300 gram wortel en 400 gram pastinaak in even grote stukjes.
 3. Snij een kleine witte ui in kleine blokjes.
 4. Voeg alle groenten aan de bouillon toe en laat koken tot alles zacht is.
 5. Voeg peper, zout, een snufje peterselie, een snufje basilicum en een snufje tijm of rozemarijn toe.
 6. Laat alles 15 minuten koken en voeg de laatste 5 minuten voor de soep klaar is een steranijs toe (Heb je een thee-ei ? Doe hem daar in, dan hoef je hem er niet uit te vissen).
 7. Pureer de soep tot een egale substantie. Is hij te dik, dan een klein beetje water bijvoegen tot de gewenste dikte.
 8. Enjoy!

Mommy Green’s smoothie (4 minuten)

 1. Snij een broccoli, een halve prei en 500 gram bladspinazie.
 2. Doe alles in een blender en blend it!
 3. Doe er een halve mok yoghurt bij.
 4. Blend it again!
 5. Klaar! 🙂

Pasta baby-naise (30 minuten)

 1. Open een blik gepelde en gesneden tomaten en doe deze in een steelpan.
 2. kook de tomaten tot zacht en voeg een halve dun gesneden paprika en een handje gesneden champignons toe.
 3. Voeg peper, een snufje paprikapoeder, een snufje peterselie en een snufje oregano toe.
 4. Kook tot alle groenten zacht zijn en zet dan je pasta aan (mijn meisje heeft een voorkeur voor macaroni).
 5. Zet je saus zacht tot de pasta gaar is, giet deze dan af en voeg aan de saus toe.
 6. Pureer en eet smakelijk!

Tip: Wil je je pasta baby-naise in vriezen? Vries dan alleen de saus in en kook de pasta vers op het moment van gebruik.