Blog
Baby met friese jongensnamen

Zaterdag ga ik voor vijf weken wandelen in Spanje. Het houdt mij bezig of ik deze uitdaging ga halen en ik ben benieuwd of ik het ‘gewone leven’ los kan laten. Ik vraag me ook af of ik mijn kinderen en partner ga missen. Eén ding weet ik echter zeker, ik ga mijn kleinkind héél erg missen. Waarom je kleinkind al bij voorbaat missen? Is het omdat hij zo klein en kwetsbaar is of is het egoïstischer, omdat je niets van zijn ontwikkeling wilt missen?

Lieve Sem

Je bent nu 17 maanden en leert heel veel bij in korte tijd. Elke week zie ik verandering in je gedrag, hoor ik je nieuwe woordjes zeggen en zie ik hoe je iedereen keer op keer weet in te pakken. De gebiedende toon in je stem. Kom, oma zitten, oma bank, pak, lees, zoek en nog veel meer. Hoe je vertelt dat je speelt met je Cha-ga-ge (lees vrachtwagen).

Hoe je je sinds twee weken opeens op de grond kan laten vallen van drift omdat je niet naar buiten mag. Hoe lief je me aan kan kijken en buiten opeens mijn hand wilt vasthouden. Ook sociaal maak je grote stappen. In de supermarkt laat je een ander kindje ook in ‘jouw’ brandweerauto zitten, al blijf je wel als een waakhond staan wachten. Als het kind er uitstapt zit je direct weer in je brandweerwagen. Als ik je er na ruim een half uur bijna uit moet sleuren lopen de tranen over je wangen tot we thuis zijn.

Nadoen van een aap

Je bent ook zo grappig. Afgelopen vrijdag nog stond je op het schoolplein achter ons huis. Je keek naar jongens van ongeveer negen jaar oud die aan het voetballen en skateboarden waren. Gefascineerd keek je naar de jongens en pakte nonchalant de voetbal op toen deze vlak langs je rolde. Je ging er direct mee vandoor. Je deed de jongen op het skateboard na door te schudden met je heupen en armen. Je had direct de aandacht en mocht mee voetballen. Prachtig vond je het. Toen de jongens er even bij gingen zitten, ging je midden tussen hen in zitten. Iemand zei koe en jij zei boe en toen kwam de hele dierentuin voorbij. Wat was je je aan het uitsloven met als toppunt het nadoen van een aap.

Deze fase komt niet meer terug

Ik ga zelfs de routine missen van vlak nadat je opgehaald bent. De keuken geiser weer hoger zetten, de oven van het alarm afhalen, de keukendoeken in het juiste kastje terugleggen, checken of je de auto niet op afstand hebt geopend, de afstandsbediening van de tv onder de bank vandaan halen en dan heb ik het nog niet eens over al het speelgoed.

Sem ik vraag me af wat je de komende vijf weken allemaal bij gaat leren. Volgens mij is dat het gewoon, als oma wil je niets missen van je kleinkind. Uit ervaring weet je als oma hoe snel alles gaat en dat deze fase in je peuterperiode niet meer terugkomt.