Blog
Wat ik nog steeds niet wist bij mijn tweede zwangerschap

Voordat ik ooit zwanger was wist ik het allemaal wel. Een baby is easy. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik had immers alle boeken gelezen die er bestonden over zwanger zijn en baby's. Ik had op meerdere websites gelezen en ervaringen van andere moeders gehoord. Ik wist wat ik wel wilde en wat niet. Ik had al bedacht hoe we ons kindje zouden opvoeden.

Tjonge, jonge wat was ik naïef en eigenlijk kon ik mezelf wel een klap voor m’n kop geven toen ik bij de tweede zwangerschap dacht: “mooi, nu kan ik alles over doen wat er bij de eerste niet lukte.”

Ik kan alles blijven doen tijdens m’n zwangerschap

Hoe kon ik dit vergeten zijn? Dagelijkse dingen waren hele uitdagingen geworden. Zoals de afwas doen of de vaatwasser vullen. Ik kon serieus niet meer voorover buigen zonder uit balans te raken en zag mezelf al neer kletteren op de vaatwasmachine.

Ik ga blijven sporten en gelijk na de zwangerschap afvallen

Dat ging ik dit keer beter doen. Niet zeuren maar doen. Tot vijf maanden zwangerschap ging ik naar de sportschool. Tot ik op een dag op de loopband uit balans raakte en bijna voorover viel. Hallo zwaartekracht! En na de zwangerschap was ik zo blij: ik kon alles weer eten! Afvallen?

Ik ga slapen als de baby slaapt

“Ik kon bijna niet slapen, en ik moest er zo vaak uit om te plassen.” Later wist ik dat dat de beste nachten van de hele zwangerschap/bevallingsperiode waren. Na een nacht waarin ik om het kwartier wakker was, ik niet eens heb gemerkt dat het al ochtend is geworden, ik vergeten ben of de baby al verschoond is, of zijn flesje alweer heb gemaakt, en mezelf heb schoongemaakt van alle mogelijke vlekjes wil ik graag slapen. Ik leg de baby in bed en spring een gat in de lucht.

Nu kan ik: niks doen, chillen, m’n nagels lakken, m’n haren doen, op social media kijken. Yes! en dan bedenk ik me: “ben ik gedoucht vandaag? heb ik m’n tanden gepoetst?” om maar niet te denken aan die berg was, die stapel afwas en de mega stinkende poepluieremmer die nodig verwisseld moet worden. Slapen? Nu?

Ik ga mezelf niet verslonzen

Als het de derde dag is dat je dezelfde comfy wijde broek aan hebt omdat je niks meer past. Je olifantenvoeten alleen nog maar in een paar sneakers passen en je bh’s knellen is het tijd dat de baby geboren wordt. Na de bevalling ga ik wel weer iets doen aan mezelf. Check. Een bezoekje bij de kapper geregeld. Een glamour kapsel? Mooie lange lokken? Haha, wie houd ik voor de gek? Doe maar makkelijk er gaat toch een knot/staart in. Glamour haar + baby is geen match voor mij. Die haren zijn veel te leuk om hard aan te trekken. Ach, het valt toch al uit.

Ik ga geen zwangerschaps-/bevallingsverhalen aanhoren

Oh ben je zwanger? Leuk! Hoe ver ben je? Gefeliciteerd. Hoe gaat het? Ja, want toen ik zwanger was toen… Voor ik het door heb zeg ik: “het is de tweede!”. Maar eigenlijk bedoel ik: “ik weet al hoe het is! en houd maar op, bespaar mij je adviezen en verhalen.” Je vroeg toch iets aan mij?!