Blog
Baby met friese jongensnamen

Wat maakt je een goede moeder? Moet je elke dag verse, gezonde dingen koken? Zorgen dat je kind er altijd onberispelijk uitziet? Uren samen met je kind spelen en boekje na boekje voorlezen?

In mijn werk als jurist maak ik dagelijks mee wat er allemaal mis kan gaan. Kinderen van 13, 14, 15 die voor de rechter moeten verschijnen. Sommigen hebben ‘kattekwaad’ uitgehaald, het spreekwoordelijke rolletje drop gestolen of in een opwelling net wat te hard tegen andermans fiets geschopt.

Maar er zijn er ook die andere kinderen met messen of zelfs vuurwapens bedreigen, die handelen in drugs of samen met een groepje leeftijdsgenoten een klasgenoot in elkaar hebben geschopt. Ik vraag me dan altijd af: wat heeft deze kinderen – want dat zijn het – tot deze daden gebracht?

Vaders van ‘kopschoppers’

Voor een jeugdstrafrechter zijn ook altijd de ouders verplicht te verschijnen. En 9 van de 10 keer zie je dan gelijk wat de oorzaak is van het gedrag. Vaders van ‘kopschoppers’ die volhouden dat het slachtoffer het moet hebben uitgelokt. Want zoonlief zou dit anders nooit gedaan hebben. Vader zelf heeft ook een strafblad, waarop toevallig ook mishandelingen – en in de meest schrijnende gevallen ook huiselijk geweld – voorkomen. Zou dit een reden kunnen zijn waarom zoonlief geweld als een passende oplossing is gaan zien?

Er zijn natuurlijk ook genoeg ouders die het gedrag van hun kroost wel degelijk afkeuren. Die hun zoon of dochter thuis ook al straf hebben gegeven. Maar ze zijn helaas niet bij machte dit te veranderen. Ze staan er bijvoorbeeld alleen voor en zijn veel aan het werk om brood op de plank te krijgen. Ondertussen zien ze hun zoon afglijden en met foute vriendjes omgaan in de achterstandswijk waar ze door hun financiële situatie gedwongen zijn te blijven wonen.

Gelukkig zijn er in Nederland veel mogelijkheden voor gezinnen waarin het mis is of dreigt te gaan. De rechter is soms een goede ingang om bij de juiste instanties binnen te komen. In die zin kan het dan ook soms juist een zegen zijn voor een kind om voor de strafrechter te moeten verschijnen.

Toch hoop ik natuurlijk dat dit voor mijn kinderen nooit hoeft te gelden. Al geloof ik dat het ieder gezin zou kunnen overkomen. Je hebt nou eenmaal niet alles in de hand.

Minder kans biedt op een mooie toekomst

Wat mijn ervaringen in het jeugdstrafrecht me hebben opgeleverd, is dat ik niet zo kritisch ben op mezelf als moeder. Mijn zoon krijgt niet altijd vers, gezond eten. Hij heeft niet altijd keurig gekamde haren en kleding zonder vlekken. Ik heb soms geen zin om met hem te spelen of een boekje voor te lezen.

Maar ik geloof niet dat dit alles hem ongelukkiger maakt, of minder kans biedt op een mooie toekomst. Ik geef hem veel liefde, kusjes en aandacht. Ik troost hem als hij huilt. Ik zal er altijd voor hem zijn. Dat maakt mij een goede moeder.