Blog
Wel eens gehoord van anticonceptie

Het was in Quito, de hoofdstad van Ecuador, dat ik in de bus zat met de kinderen. Drie kinderen, van ruim vier, bijna drie en één jaar. En een zwangere buik. Voor Quito een groot gezin.

Ongevraagd advies

Nederlanders staan internationaal bekend als heel direct en recht door zee. Hier staat dat gedrag gelijk aan onbeleefdheid. Maar Nederlanders houden over sommige zaken hun mond dicht, ook als ze er wel hun gedachten over hebben. ‘Wat heb ik daar mee te maken, dat is jouw zaak.’ Maar juist dit soort beleefdheid ontbreekt hier nogal eens. Mensen kunnen je soms echt het hemd van het lijf vragen en je ook ongezouten adviezen geven.

Zo gebeurde het een paar keer dat wildvreemde mensen mij in de bus aanspraken. Want drie kinderen en dan opnieuw zwanger, dat was toch wel veel. Vast ongewenst. Wist ik toch wel dat er condooms bestaan, die je kunt gebruiken als je geen kinderen meer wilt? Die kun je in het gezondheidscentrum krijgen. “Ja, ik weet wat condooms zijn, maar…” “O, ik begrijp het al, je man wil natuurlijk niet meewerken! Maar je kunt ook naar de huisarts toegaan en dan helpt die je dat je geen kinderen meer krijgt en dan merkt je man er niets van!” “Fijn, dankjewel, maar… IK WILDE DEZE BABY!!”

Groot gezin

Mijn ouders hebben zes kinderen gekregen, waarvan ik de oudste ben. Ik was bijna achttien toen mijn jongste zusje geboren werd en ik vond het leuk! Als tienermeisje wilde ik al graag een groot gezin als ik ‘groot’ zou zijn. En liefst moeder worden nog voor m’n twintigste.

Toen ik net tweeëntwintig was, ben ik getrouwd met de liefste man van de wereld. Ook hij komt uit een gezin met zes kinderen. Hij is nummer vier in de rij. Omdat er al een aantal getrouwd zijn, hebben wij op dit moment maar liefst zeventien broers en zussen! Bijna twee jaar na onze trouwdag kregen wij ons eerste kindje.

Mijn baan

Intussen hebben wij dus vier kinderen: Corné van vijf, Helen van drie, Arianne van twee en Jacoline van zes maanden. Natuurlijk brengt een gezin ook een hoop werk met zich mee. Vandaar dat ik nooit zeg dat ik niet werk. Op de standaardvraag wat voor werk ik doe, geef ik mijn standaardantwoord dat ik moeder ben. Het is een hele drukke baan, 24/7, maar het is geweldig om te doen. Over het geheel genomen dan, want natuurlijk baal ik ook wel eens als ik er voor de zoveelste keer ’s nachts uit moet.

Linda met haar man Jaap en vier kinderen
Linda met haar man Jaap en vier kinderen

Ik vind het heerlijk om zoveel tijd met mijn kinderen door te brengen. Ik geniet ervan om ze dingen te leren en ze aan te moedigen om nieuwe dingen te proberen. Het is heerlijk om ze te knuffelen als ze zo klein en totaal afhankelijk zijn en het is geweldig om ze groter en zelfstandiger te zien worden. Druk, een huishouden met vier kinderen draaiend houden? Jazeker! Maar als mensen me onbeschaamd vragen of ik het nu zeker wel genoeg vind, zeg ik dat ik het voor nú genoeg vind. Maar wie weet, misschien over een jaar…