Blog
Jongetje maakt vader extra vroeg wakker door wintertijd

Het is een mooie herfstnacht, tien jaar geleden: ik ben 25. Tipsy staar ik omhoog naar de sterren. Tipsy zoek ik mijn fiets. Achter me een vol cafeetje met bassende beats. Een vriendin roept me na: 'Nee, we gaan nog niet naar huis! We hebben een uur extra vannacht!' Een last valt van m'n schouders: o ja, wintertijd! Ik draai me om en spring terug het café in. Spring terug de nacht in. De nacht is van mij!

Tien jaar later is de nacht van mijn baby’s. Omdat ze wakker worden en mama willen. Of omdat ze een plas moeten doen. Of omdat ze verkouden zijn. Of gewoon omdat ze nog een nachtvoeding nodig hebben… Ik spring de nacht niet meer in, want ’s ochtends vroeg springt een peuter op ons bed. Bassende beats hoef ik niet meer te horen, want na alle Frozen liedjes op repeat wil ik het liefst stilte. En een zo lang mogelijke nacht. Om zo lang mogelijk te slapen.

De meeste ouders willen dat, denk ik. En dus plan je en poog je. Schema hier, ritme daar. Zodat de baby zolang mogelijk… en de peuter niet… En ergens boek je succes. Ergens ontstaat er een leefbaar ritme. Of semi-leefbaar. En soms sta je niet voor het eerste hanengekraai poepluiers af te vegen, maar een uurtje later als de haan nét klaar is met kraaien. En dat ene uurtje maakt uit! Al dat harde gepieker en geplan en bekokstoof heeft gewerkt. Hoera!

En dan begint de herfst. Regen. En donkerte. En meer regen. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is de genadeslag: wintertijd. Je 25-jarige zelf had geen idee dat je tien jaar later geen uur extra, maar juist een uur minder zou krijgen. Wat gemeen! Nog nooit in je leven had je meer slaap nodig dan nu en dan krijg je dit. Wat eerst 6 uur was, is nu 5 uur. En dat kan het nog lang blijven. Al je gepieker en geplan en bekokstoof was voor niets. Goedemorgen!

En waarom? De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd. In de lente zetten we de klok een uurtje vooruit: de zomertijd. Die was bedacht omdat het ‘handiger’ zou zijn: de zon gaat in de zomer namelijk zo vroeg op en zo laat weer onder, dat het misschien handiger is om eerder op te staan en eerder naar bed te gaan. Je hebt dan meer aan je dag en je hebt minder energie nodig om ’s avonds lampen te laten branden.

Het argument van energie besparen gaat al lang niet meer op. Het enige wat echt zou helpen is als grote bedrijven de lampen vaker uit zouden zetten. Wat rest is een vervelende verstoring van je biologische klok. En die van je kinderen. In Zweden bleek uit een onderzoek dat de overgang van de wintertijd naar de zomertijd voor een stijging van het aantal hartaanvallen zorgde. Het is dus zelfs ongezond!

Er zijn best veel mensen die niet (vaak) meer tipsy een nacht lang volle cafeetjes inspringen, dus verschillende anti-zomer en -wintertijd petities gaan rond. Ik ga er lekker een paar ondertekenen. Waarschijnlijk op zondag 29 oktober, rond een uur of 5…

Blogger Joyce

Ik ben Joyce, 35, getrouwd met een Zimbabwaan, en net verhuisd van Amsterdam naar Zeeland (waar ik ooit geboren ben). We hebben een dochter van net 3 jaar en een zoontje van bijna 2 maanden. Ik ben theaterdocent van beroep, maar sinds de geboorte van mijn 2e nog even thuis. Lees alle blogs van Joyce >