Blog
Baby met friese jongensnamen

De koplampen schenen de woonkamer in en ik zag dat de auto voor de deur stilstond. Direct nadat ik de voordeur open deed, stapte mijn zoon Chris met zijn zoon Sem op zijn arm de gang in.

Sem keek mij net onder de klep van zijn pet aan en gaf mij zijn eerste stralende lach van die dag.
Yes! Mijn ‘omadag’ kan beginnen.

Militaire precisie

Ik pakte hem aan, deed zijn pet af en gaf hem een aai over zijn nog bijna kale hoofd. Voor ik er erg in had, lag mijn witte ketting in zijn mollige handen en probeerde hij die nonchalant in zijn mond te stoppen. Eigenlijk al weken een soort ritueel, een stralende lach en dan in één beweging de ketting naar zijn mond brengen.

Chris had haast – de route naar Amsterdam is druk – en zette de tas naast de bank neer. Waar ik eerst nogal onrustig de tas checkte op speen, flessen en luiers, wist ik inmiddels dat de tas met een militaire precisie is gepakt door mijn schoondochter. Nooit misgegrepen en de tas is steeds mijn houvast bij honger en een poepbroek.

Chris gaf Sem een knuffel en na een woeste kreet van pa, gevolgd door een woeste kreet van zijn zoon, vertrok hij naar zijn werk.

Dominosteen

Zittend op de bank – mijn kleinzoon grijpt van ketting naar schilderij – kan ik niets anders doen dan kijken. Het besef dat hij mij – de derde generatie – als een dominosteen in de tijd omgooit, wordt duidelijk als je naar je kleinkind kijkt.

Oma! Het woord heeft iets suffigs, ouds en geeft zeker niet aan dat ik als vijftiger een bureau heb opgezet waar ik fulltime druk mee ben, met mijn vriendinnen kan gieren van het lachen, volop tennis en geen minuut van de 24 uur over heb.

De cirkel van houden van

En toch, toen mijn zoon en schoondochter mij nog tijdens de zwangerschap vroegen een dag per week op mijn kleinkind te passen, was er geen sprankje twijfel. Natuurlijk wilde ik dat!

Op dat moment heb ik geen moment beseft dat de cirkel van houden van en bezorgd zijn om, gewoon opnieuw begint bij het hebben van een kleinkind. Net mijn drie volwassen kinderen los leren laten en je zit er weer midden in. Maar wat is dit leuk!